Kastamonu Valiliği’nin (24.5.2011) müracaatı üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 16.11.2012 tarih ve274 sayılı kararı ile Kastamonu ili İnebolu, Küre, Seydiler ilçelerinden geçerek Kastamonu merkeze kadar devam eden yaklaşık 95 km yolun millî Mücadeledeki önemi nedeniyle tarihi sit olarak tesciline karar verilmiştir.
Böylece Türkiye’de ilk defa bir yol tescil edilmiş oldu.
Tescil edilen güzergâhtaki tarihi ve doğa noktaları:
İstiklal yolu Seydiler ilçesine kadar karayollarına girmemekte genelde çakıl ve taş döşeme olarak ilerlemektedir. Fakat yolun bazı kısımları asfaltlanmıştır.
Söz konusu güzergâhta tescil edilmiş Güzlüce höyüğü ve İki Çay köprüsü; herhangi bir tescil kaydı bulunmayan 4 adet köprü 2 adet su değirmeni kalıntısı; vardır.
Tescil kaydı olmayan 4 köprüler: 1. şeker Mahallesinin 2 km kuzeyinde, 2. Halife Kuyucağı Köyü Kavşağının 2 km kuzeyinde 3.Ödemiş Köyü dere mahallesi yakınında 4. Küre Uzun Ambarlı Mahallesinden 2 km önce
Küre Ecevit Hanı: Ecevit hanı Milli Mücadele yıllarında, silah cephane ve lojistik sevkıyatta hem komuta merkezi hem de konaklama noktası olarak kullanılmıştır.Milli Mücadele yıllarından sonra işlevini kaybettiği için tamamen yıkılmıştır. Arşiv çalışmaları ile eski fotoğraflarından incelenmiş Küre Ecevit Hanını aslına kısmen uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. 31 Ekim 2008 tarihinde açılış töreni yapılarak turizme kazandırılmıştır.
Doğa Noktaları:Ersizler Kanyonu, Karacehennem Boğazı, Çuhadoruğu
Konaklama noktaları: Belören tesisleri, Ayrancı piknik alanı