İstiklal Yolu Güzergahı

Web sitemizin içeriği Milli Mücadele dönemi ve cephe gerisi konuları ile sınırlıdır. Bir kitaplık kadar zengin içerikte, akademik bilgi tabanlı, dinamik paylaşım sitesidir. Derneğimizin yürüttüğü projelerin çıktıları olan eserlerin telif hakkı Derneğimize aittir. Web sitemizde yayınlanan yazı ve görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

www.istiklalyolu.com web sayfamızın, un satışı yapan "istiklalyolu.com.tr" web sayfası ile ilişkisi yoktur.

ÇANKIRI 12. İSTİKLAL YOLU YÜRYÜŞÜ 23-24 EKİM 2021 TARİHLERİNDE YAPILDI

Haberler

ÇANKIRI 12. İSTİKLAL YOLU YÜRYÜŞÜ 23-24 EKİM 2021 TARİHLERİNDE YAPILDI

Pandemi dolayısıyla 2019  yılında yapılmayan 2020 yılında sadece töreni yapılan Çankırı  İstiklal Yolu Yürüyüşünün   12 .si  23-24 Ekim Tarihlerinde  önceki yıllara göre daha kalabalık  katılımla gerçekleştirildi.
ÇANKIRI, 12. İSTİKLAL YOLU ETKİNLİKLERİ 23 EKİM 2021 CUMARTESİ GÜNÜ ILGAZ’DA  BAŞLADI.
Çankırı, 12. İstiklal Yolu Etkinlikleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü  saat 10.00 da Ilgaz Dağı Derbent Şehitleri Anıtı tören alanında,  Ilgaz protokolünün Ilgaz Kaymakamı  ve Ilgaz Belediye Başkanın Çelenk  koyma töreniyle başladı. Saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşını Kuran Tilaveti  ve dua okunması  izledi.
Ilgaz’daki etkinlikler Ilgaz İlçe Merkezinde devam etti. Saat 12.00 de Cumhuriyet Meydanında toplanan İlçe Protokolü ve  halk,  önde mehteran ( Tosya  Yaran) takımı, temsili cephane taşıyan kağnı arabası, dev Türk bayrağı taşıyan öğrenci ve gençler Şehitliğe hareket etti.
Şehitlikteki tören  Başkomutan  Gazi Mustafa Kemal Atatürk , Türk büyükleri ve vatan şehitleri anısına  saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal marşının okunması ile başladı.  Şehitlerimizin ruhuna Kuranı Kerim Tilaveti ve dua okunmasından sonra Şehitlikteki tören sona erdi ve konvoy halinde  Ilgaz 157. Karayolları  Şube Şefliğinde sona eren anma, vafa şükran yürüyüşü yapıldı. Burada  Mehter takımı mini bir konser verdi.
 Ilgaz Belediyesinin Keşkek ve ayran ikramından sonra 12 İstiklal Yolu etkinlerinin Ilgaz bölümü sona erdi.
 
ÇANKIRI 12. İSTİKLAL YOLU ETKİNLİKLERİ 24 EKİM 2021  PAZAR GÜNÜ İNDAĞI İSTİKLAL YOLU-2 KAPISINDAN  BAŞLADI
Çankırı Merkez ( Halk, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı  Gençlik Merkezi,  vb kurumlar) , Çankırı ilçeleri,  İstanbul ve Ankara’da  yaşayan bazı Çankırılılar  ve Çankırı Protokolü,   24 Ekim 20021 tarihinde İndağı üzerindeki İstiklal Yolu-2 kapısında ( Eski Üçoluk Jandarma Karakolu mevkiinde ) saat 9.30da  Çankırı 12. İstiklal Yolu Yürüyüşüne katılmak amacıyla toplu taşıma araçlarıyla  toplanmaya başladı. Bazı vatandaşlar ise özel araçları ile geldi.
Saat 10.00 da yürüyüşe başlamadan önce  Çankırı İstiklal Yolu Danışmanı ve İstiklâl Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam, “NİÇİN YÜRÜYORUZ” içerikli bir konuşma yaptı. İsmail Çam: BU YÜRÜYÜŞ SPOR, FESTİVAL, DOĞA YÜRÜYÜŞÜ DEĞİLDİR. BİR ANMA, VEFA VE ŞÜKRAN YÜRÜYÜŞÜDÜR. 100 yıl önce 1920-1922 yıllarında , cephelerde  ölümüne savaşan ve eli silah tutan erkeklere  Karınca Ordusu, Karadeniz’den  gelen cephaneleri,  İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattında / İstiklal Yolunda destansı fedakarlıklarla taşımıştır. Karınca Ordusu’nun % 80’i kadın geri kalanı askerlik çağına gelmemiş çocuklar ve ihtiyarlardı. Karınca Ordusunun temel taşıma aracı iki öküzün çektiği kağnı idi. Hızı,  düz yolda 5 km dağa tırmanışlarda daha azdı.
 Kağnı sürücüsü öküzünün önünde veya yanında çarık veya  çıplak ayakla yürüyordu. Tekâlifi Milliye Kanunu gereği  her 100 km bir  devir teslim olması gerektiğinden 344 km İstiklal Yolunda üç kere devir teslim yapılıyor ve  18 -22 günde Ankara’ya ulaşılabiliyordu.  Şu anda burada bir kağnı ve öküzleri var. Kağnının nasıl bir araç olduğunu bilmeyenler lütfen incelesinler.
 Biraz sonra yürüyeceğimiz yol  T.C. ilanından sonra da  yılarca  kullanıldığından şimdi en iyi halinde; sevkiyatın yapıldığı yıllarda kervan izinden oluşan ham toprak,  yağmurlu havalarda çamurlu bir yoldu. Sizlerden ricam 344 km İstiklal Yolunun Kıyısın Köyüne  kadar  sadece 5 km.sini  yürürken kalp gözü ile yürüyün. Kağnıların  izlerini görmeye , kağnı gıcırtıları ve öküz seslerini sesleri duymaya çalışın ki, KARINCA ORDUSUNUN ÖZVERİLERİNİ  DAHA İYİ ANLAYIN,  TAKDİR VE  TEŞEKKÜR EDİN.
 Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Başkomutan  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve bizlere bağımsız bir vatan bırakmak için kendilerini feda eden şehitlerimiz ve gazilerimizin ruhları şad olsun. Allah onlardan razı olsun.
         Yürüyüşe Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Uzun, Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu, Milletvekili Salim Çivitcioğlu, Çankırı  Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, ilçe kaymakamları, Ilgaz Belediye Başkanı,   daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri,  Çankırı, İstanbul ve Ankara’dan  bazı STK ları ve ile vatandaşlar katıldı.
İsmail Çam’ın konuşmasından ve protokolün hazır olmasından sonra yürüyüşe geçilmiştir.
YÜRÜYÜŞ MOTİVASYONU/ İSTEKLENDİRİLMESİ
İsmail Çam’ın “Niçin Yürüyoruz”   konuşmasında belirttiği motivasyonun /isteklendirmenin sağlanması için bu yürüyüşte aslına uygun canlandırmaların yapılması oldukça önemlidir.  Yapılması mümkün olan çok sayıda canlandırma olduğu halde, sadece bir tanesini, Ilgaz Belediyesi (Bşk Cevdet Çetin)  2011 yılından beri  nesli tükenmek üzere olan öküz ve kağnı arabalarını Kastamonu orman köylerinden araştırıp bulmuş, kiralamış ve Kamyonla taşıyarak Ilgaz ve İndağı yürüyüş güzergahlarında olmasını sağlamaya aralıksız  devam etmektedir.
Milli Mücadelenin temel taşıma aracı kağnın, Genel Kurmay bünyesinde “Kağnı Komutanlığı” bile vardı.  Milli Mücadelenin sembolü olan ve İstiklal Madalyasında  sürücüsü kadınla bulunan ve nesli tükenmek üzere olan  kağnının  İstiklal Yolu yürüyüşçüleri tarafından görülmesi; tanınması, taşıma ve sürme zorluklarının anlaşılması çok önemlidir.  Ilgaz Belediyesinin yaptığı bu hizmet, İstiklal Yolu Yürüyüşçülerinin motivasyonu için yapılan tek canlandırmadır.  Yürüyüşçülerin kağnının arkasından yürümeleri gerektiği halde çok yavaş gidiyor diye kağnıyı  geçmekteler,  Kıyısın köyüne kadar   5 km  ortalama 1,5 saat   süreye  tahammül edilmemekte,   kimileri hızlı kimileri yavaş yürüdüğünden konvoy kopmaktadır ve tarihî yürüyüş disiplini  bozulmaktadır. Bu yüzden  Kıyısın Köyüne kağnı hep tören sonunda gelmektedir. Maalesef Kağnı ile cephene taşımanın zorluğu görülmemektedir.
İstiklal Yolu Yürüyüş etkinliklerinden Mehter, Yaren,  Seymen ekipleri gösteri yapmaları motivasyon için uygundur. Türk Milleti Millî Mücadele yıllarında bile Yüzyıllardır var olan bu kültür zenginliklerini hem ihmal etmemiş, hem yaşatmış hem de işgalde bile yas tutmadan moralini bozmamış ve  dik durmuştur.  Yaran STK  nın ise   Millî Mücadeleye gönüllü asker sağlamada katkısı olmuştur.  Fakat Millî Mücadele var olmayan veya  o yılların kültüründe bulunmayan güncel bazı folklor ekipleri eğlence algısı oluşturursa  motivasyonu bozmaktadır.
 
YÜRÜYÜŞ KRİTERLERİ
Türk Milleti Millî Mücadeleyi sadece işgalci düşman devletleriyle değil her türlü yokluklarla da yapmıştır. Millî Mücadele döneminde de dünyada buhar makinelerin icadıyla makine teknolojisi gelişmişti. Nitekim İşgal devletlerinin modern gemileri, kamyonları, otomobilleri, gelişmiş silahları vardı.   Teslimiyeti kabul eden son Osmanlı hükümetine alternatif olarak Anadolu’nun bağrından çıkan TBMM ise oldukça fakirdi. Mecburen mevcut imkânlarla Millî Mücadele yapıldı. Özellikle köylerde yaşayan Karınca Ordusu, başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlerde yaşayanlara göre çok daha ilkel şartlardaydı. 
İstiklal Yolu Yürüyüşünü Karınca Ordusunun yokluklarla mücadelesini anlayarak yapmak için yürüyüş güzergâhının başlangıcı, yol boyu,  bitişi ve töreninde bu motivasyonu bozan her türlü davranışlardan ve etkinliklerden kaçınmak gerekir. Eğer yürüyüşçülerin gerçek amacı spor, festival, doğa yürüyüşü değil, anma, vefa ve şükran yürüyüşüyse
günümüz imkanları ve  lüksü yürüyüş ün her safhasında  sadece 5 km ve toplam 3 saat bir etkinlikte kesinlikle kullanılmamalıdır.
Anadolu’nun her karış toprağında Önce Vatan şuuru ile yapılan  Millî Mücadele hakkındaki,  bu yürüyüş  etkinliğinin tamamı veya bir bölümü herhangi bir beldenin veya kurumun etkinliği gibi gösterilmemeli ve/veya algısı oluşturulmamalıdır. .
 
 
 DAĞCI YÜRÜYÜŞÜ
24 Ekim 2021. İstiklal Yürüyüşünün etkinliklerinden Dağcı Yürüyüş grupları,  İstiklal Yolu 2. Kapısından, Kıyısın Köyüne dönüş yapmadan,  Boruklu Dereden geçerek İstiklal Yolu-3 kısmının bittiği  Ayan Köyü kavşağına kadar 24 km yürüdüler.
Dağcı Yürüyüşüne  Çankırı Dağcılık ve Doğa Sporları  Derneği,  Çankırı Gençlik Spor İl Müdürlüğü “ Herkes için Ekzersiz”etkinlik  grubu,  Kastamonu Dağcılık spor grubu, Zonguldak Yürüyüş grubu, Yeşil Gerze Dağcılık ve Doğa Gençlik spor Kulübünün destekleri ile 120 kişi katılmıştır.
İstiklal Yolu yürüyüş güzergahı üzerindeki mandıra sahibi Satılmış Kaya her yıl olduğu gibi bütün yürüyüşçüler ayran ikram etti.
 
KIYISIN KÖYÜNDE YÜRÜYÜŞ SONU VE TÖRENİ
İstiklal Yolu -2 kapısından (Eski Üçoluk Jandarma Karakolu Mevkiinden) başlayan 12. İstiklal Yürüyüşü 5 km.lik mesafedeki Kıyısın Köyünde sona erdi.
 Yürüyüşe katılanların  Kıyısın Köyü Kültür Etkinleri alanında toplanılmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı  söylendi, Aziz şehitlerimiz için Kuran Tilaveti ve dua okundu ve tören konuşmaları yapıldı.
 (Açılış konuşması)  Kıyısın Köyü Muhtarı Ahmet Dildar,  12 yıldır gerçekleştirilen İstiklâl Yolu Yürüyüşü ’ne bu yılki katılımın çok yüksek olmasından çok mutluyum. İnebolu’dan Ankara’ya kağnılarla mermi çekerek can veren, kan veren, evlat veren, kardeş veren, baba veren ecdadın torunları olarak İstiklâl Yolu Yürüyüşü ’nü inşallah ebediyen devam ettireceğiz.
 
             Çankırı İstiklal Yolu Danışmanı ve İstiklâl Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam, yürüyüş 2009 yılında ilk defa 150 kişiyle başladı.  Yürüyüş etkinliği 3 yıl süren cephane sevkiyatı sonunda destansı bir zafer kazanarak Cumhuriyeti kurduk  anlamında her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan önce geleneksel olarak yapılmaktadır.  Etkinlikler 2011 yılında Ilgaz ilçesinin katılımıyla iki güne çıkarıldı. Bütün ilçelerin, İstanbul ve Ankara’da yaşayan Çankırılıların katılımıyla,  katılım  her geçen yıl arttı. Bugün katılımın 1.500 civarında olduğunu tahmin ediyorum.
Tarihi İstiklal Yolu  yürüyüşü ve   etkinliklerinin benzerleri Türkiye’de çeşitli yerlerde “Kars Sarıkamış’ta, Afyon Kocatepe’de, Çanakkale’de, Malazgirt’te, Erzurum’da, Polatlı’da benzer etkinlikler her yıl yapılmakta. Fakat bu etkinliklerin hepsi Türkiye kapsamında yapılmakta ve katılım fazla olmakta. Onlarla kıyasladığı zaman bizim bu etkinliğimize katılım  çok az. Mademki İstiklâl Yolu Milli Mücadele’nin anayolu, o zaman bu etkinliği biz de Türkiye kapsamında yapmamız lazım. İstiklâl Yolu, Kastamonu, Çankırı ve Ankara illerinden oluşmakta. Önce bu iller bir araya gelerek  milli ölçekte yapmamız lazım.
  Şu anda İstiklâl mücadelesinde  cephene sevkinin 1920 -1922 100. yılındayız.  2020 ve 2021 yıllarında İstiklal Yolu Yürüyüşü yapılmadı.  2022 yılı 100. Yılında  Türkiye genelinden katılımla  10.000 ve 1923-2023 Türkiye Cumhuriyetinin ilanın 100.000 yılında 100.000 kişinin katılımını hedeflememiz lazım.
Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk,   Dünyayı kasıp kavuran pandemi nedeniyle istediğimiz  gibi bir anma  yapamadık.  Yeniden bir arada olmaktan mutluluk duyduk. Onlarca fedakârlıkla vatanına sahip çıkan Yanığın Emine, Mehmet Çavuş ve daha niceleri bizim gurur kaynağımızdır. Tarihimizin en büyük destansı olaylarından birinin yaşandığı güzel toprakların istiklâl ve istikbalimiz için mücadele veren, canını ortaya koyan şanlı atalarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Kahramanlık destanlarının sahibi Türk milletinin sermayesi cesaret ve gayrettir.
Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, bu ulusal  Kurtuluş Savaşı bu süreç sadece Çankırı ve Kastamonu’nun değil bütün Türkiye’nin bire bir kutlaması gereken bir süreçtir.  Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yılı olan 2023’te İstiklâl Yolu Yürüyüşü ’nü Ulusal İstiklâl Yolu Yürüyüşü haline getireceğiz. Bu konuda İsmail Çam’ın düşüncelerine katılıyorum.
 
Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu ,  “İstiklâl mücadelesinin kilit taşı olan Çankırı’nın evladı olmaktan dolayı gururluyuz, onurluyuz”
İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı ve Ankara hattının 1. İstiklâl mücadelesinde hem insan sevkiyatı hem de silah sevkiyatı olarak stratejik öneme haiz bir yoldur.  “Kültür Bakanlığımız tarafından da bu yol tarihi İstiklâl Yolu olarak tescil edildi.  Bu yol münasebetiyle 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetimizi ilan ederek Mustafa Kemal Paşa’nın öncülüğünde dedelerimizin hep beraber vermiş olduğu istiklâl mücadelesini zaferlerle taçlandırarak bağımsız bir devlet kurmayı bu yol sayesinde gerçekleştirdik. Bu yol istiklâle giden yol, bu yol bağımsızlığa, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilelebet payidar olmasına giden yol” şeklinde konuştu.
(Son olarak kürsüye çıkan) Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Uzun, Anadolu halkının bütün olumsuzluklara rağmen Milli Mücadele’nin kazanılmasında gösterdiği destansı mücadelesinin yeni nesillere aktarılarak milli şuurun diri tutulması amacıyla program düzenlendi. “Dünya tarihinde eşine az rastlanan kurtuluş mücadelelerinden biri olan Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yedi düvele karşı ve türlü imkânsızlıklara rağmen bütün vatan sathında destansı mücadeleler verildi. Türk halkı varını yoğunu ortaya koyarak verdiği kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkarak yeni Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.
Fedakâr Anadolu insanının İnebolu limanından alınan cephaneyi Ankara’ya 344 km. mesafedeki   cepheye  taşıyarak İstiklâl mücadelesinin başarıyla sonuçlanmasına çok önemli katkı sağladığını belirten Uzun “Bu gün, türlü zorluklarla kat edilen 344 km. uzunluğundaki istiklâl Yolu’nun 5 km’lik kısmını yürüyerek gösterilen fedakârlığın boyutlarını idrak edip ecdadımızla bir kez daha gurur duyduk. Hepsini rahmet ve minnetle anıyoruz. İstiklâl Yolu’nun ulusal düzeyde idrak edilebilmesi için gerekli çalışmaları yapmak üzere Vali Abdullah Ayaz’dan talimat aldıkça “2022 ve 2023 yılını kapsayacak şekilde ulusal program haline getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.
TÖREN KONUŞMALARINDAN SONRA,  Keçiören Belediyesi AFTAD  Seymen Ekibi ve Halk Oyunları Topluluğu’nun gösteri yaptı. Yürüyüşe 1500 kişi katıldı. Fakat Protokol için yapılan özel ahşap   kameriye  bölümde (masalı)  ve yanındaki çadırlarda( masasız)   yaklaşık 100 kişinin  oturabileceği sandalye vardı. Diğer katılımcıların hepsi ayaktaydı.  Yürüyüşe  katılanlar tören alanına sığmamıştır. Kendilerine yer bulmakta zorlandılar.  Folklor gösteri ekiplerinin etrafı ayaktaki kişiler tarafından sarıldığından diğer katılımcılar folklor gösterilerini göremedi. Yemek ikramı Tören bitiminden sonra başladı ve 1000 kişilik etli bulgur pilavı ve ayranın tamamı bitti. Sıra gelmeyen ve yemek ikramını beklemeden ayrılan 500 kişi oldu.  Yürüyüşe katılan herkesin katılmaktan memnun olması, önümüzdeki yıllarda tekrar gelmesi, tanıtımını yapması, dostlarına tavsiye etmesi oldukça önemlidir. Köy muhtarının sadece üst protokolle   ilgilenmesi- hizmeti esas alması ve yürüyüşe katılan herkes için  alt yapı oluşturmaması  dikkat çekti.
Kıyısın Köyündeki ortam ve  görüntüler  Çankırı İstiklal Yolu Danışmanı İsmail Çam’ın Yürüyüş başlangıcında NİÇİN YÜRÜYORUZ içeriği,   (yukarıda belirtilen) Yürüyüş Motivasyon ve kiterleri ile tezat oluşturmuştur.  
 
 
 2009 YILINDA YAPILAN ÇANKIRI İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ PROGRAMI
ÇAKÜ Rektörü Prof Dr. Ali İbrahim Savaş, Rektör yrd. Ahmet Yartaşı bazı yöneticileri, akademisyenleri   öğrencileri ve bazı daire müdürlerinden oluşan 150 kişi  Üçoluk Jandarma Jandarma Karakolu kalıntıları alanında toplanmıştır.  
            ÇAKÜ Yaren ekibi gösteri yapmıştır.
            ÇAKÜ Öğrt. Gör. İsmail Çam Niçin “Yürüyoruz” ve yürüyüş programı hakkında  bilgi vermiştir.
            Yürüyüş organizatörü ÇAKÜ’nün Rektörü,  Prof Dr. Ali İbrahim Savaş’ın  protokol konuşmasından sonra yürüyüşü başlamıştır.  
            Önde Jandarma eskortluğunda en arkada Ambulans eşliğinde eski Doğdu Jandarma Karakoluna kadar 12 km.lik  yürüyüşe geçilmiştir. ÇAKÜ’ ye ait ses aracı en önden gitmiş ve kahramanlık türküleri ile yürüyüş motivasyonu sağlamaya çalışmıştır. 
5. Km. de Kıyısın köyünde 1. mola verilmiştir.  Mola da Yaren ekibi kıyısın köylüler için tekrar gösteri yaptı. Yürüyüş zamanın Muhtarı İsmail Camkıran’nın köylülere un dağıtarak yaptırdığı yağlı ekmek ve üzüm suyu şerbeti ikramı ve sıcak misafirperverliği  katılımcıların beğenisini kazanmıştır.
1.Moladan sonra zorlu Boruklu/Boklu Dereden geçilerek 3 km sonra  yıkılmış  Kıyısın Köylü Topal Ali Hanı’nın  yerinde  2. Mola verilmiştir.
 Yürüyüş 12. Km.deki  Eski Doğdu  Jandarma Karakoluna  kadar devam etti. Karakol Ahlat Köyü sınırları içinde olduğundan yürüyüşçüler,  Ahlat köyü muhtarı Asım Değirmenci ve grup bir köylü tarafından karşılandılar. Hatıra fotoğrafı çektirilmesinden sonra buraya Ayan Köyü istikametinden gelen otobüslere binilerek Çankırı’ya hareket edilmiştir.
1979 yılında yapılan bu ilk yürüyüşteki   12 km. lik yürüyüş daha sonra hiç yapılmamıştır. 1980 yılında Kıyısın Köyünde yapılan törenden sonra isteyenler devam etsin denilmiş;  2 yıl küçük gönüllü bir grup 12 km yürüyüşe devam etti.  1980 yılından beri yürüyüşün  Kıyısın Köyünde  bitirilmesi geleneksel hale geldi.   1982 yılından beri ise dağcı gruplar Kıyısın Köyü’ne uğramadan Ayan köyüne kadar yürüyüş yapmaktadır.

MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PROJESİ

4. PROJE: 01/01/2019 - 01/01/2020 UYGULANDI

Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

3.PROJE: 02/07/2018 - 30/06/2019 UYGULANDI

SİZİN DE AİLENİZ MİLLİ MÜCADELEYE KATILMIŞTI

Yaşanmış Hatıralar,Kurgu Hikayeler, Şiir Yarışması

İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

GENÇLİK İSTİKLAL YOLUNDA PROJESİ

2. PROJE: 17/04/2017 - 17/12/2017  UYGULANDI

Proje süreci,proje kronolojisi,ŞartnameDuyurular,Fotoğraflar,Sergi Galerileri,Katalog

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

  • Türkiye Cumhuriyeti  böyle kuruldu
  • NTV İstiklal Yolu Belgeseli
  • Karinca Ordusu Istiklal Yolunda
  • İstiklal Yolu Dernek Başkanı İsmail Çam TRT AVAZ yayını

Website Bilgi

  • Eylül 2011-Eylül 2012 tarihlerinde oluşturulmuştur.
  • Ekim 2012 tarihinde yayıma başlamıştır.
  • Eylül 2018 tarihinde yenileme ve kapsamlı güncelleme yapılmıştır.
  • Gerektikçe güncelleme yapılmaktadır.

Site İstatistikleri

Online: 1
Bugün Ziyaret: 71
Dün Ziyaret: 72
Toplam Ziyaret: 274792