İstiklal Yolu Güzergahı

Web sitemizin içeriği Milli Mücadele dönemi ve cephe gerisi konuları ile sınırlıdır. Bir kitaplık kadar zengin içerikte, akademik bilgi tabanlı, dinamik paylaşım sitesidir. Derneğimizin yürüttüğü projelerin çıktıları olan eserlerin telif hakkı Derneğimize aittir. Web sitemizde yayınlanan yazı ve görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

www.istiklalyolu.com web sayfamızın, un satışı yapan "istiklalyolu.com.tr" web sayfası ile ilişkisi yoktur.

ÇANKIRI 10. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ 19-20 EKİM 2019 TARİHLERİNDE  YAPILDI

Haberler

ÇANKIRI 10. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ 19-20 EKİM 2019 TARİHLERİNDE  YAPILDI

ÇANKIRI 10. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ 19-20 EKİM 2019 TARİHLERİNDE  YAPILDI

 Çankırı’da 2009 yılından beri her yıl geleneksel  olarak yapılan Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşünün 10.  su  “19-20 Ekim 2019 tarihlerinde” yapıldı.

“İnebolu – Kastamonu- Ilgaz –Çankırı- Kalecik Ankara “ hattı, Milli Mücadelede cephe gerisinin Karadeniz’den gelen askeri lojistik malzemelerin sevkiyatının yapıldığı ana yolu/İstiklal Yolu olmuştur.

 Milli Mücadelede eli silah tutan bütün erkeklerin cephelerde olması sebebiyle, %80’inini kadınların oluşturduğu Karınca Ordusu tarafından, ilkel kağnı arabaları ve yük hayvanları ile yapılan bu sevkiyat tarihte eşi görülmemiş bir fedakârlığa ve başarıya imza atmıştır.

Milli Mücadelenin Cephe ve cephe gerisinde destansı bir zaferle sonuçlanması ve “29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu  için Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü bu olayı ve mutlu sunu hatırlatmak için “Cumhuriyet giden yol anlamında” her yıl 29 Ekimden önceki hafta sonunda yapılmaktadır. 

Çarık veya  çıplak ayakla  3 yıl 4 mevsim 344 km toprak yolu, her türlü yokluğu,  zorluğu , hastalığı hatta ölümü göze alarak sadece bağımsızlık için karşılıksız yürüyen kahramanlarımızı ve şehitlerimizi şükranla anmak, onların yürüdüğü tarihi yolda yürüyerek onları anlamak, takdir duyguları oluşturmak, saygı ve vefa göstermek ve teşekkür etmek  için 2009 yılından beri Çankırı’da   İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ yapılmaktadır. 

 

19 EKİM CUMARTESİ GÜNÜ

Çankırı 10. İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 Ekim Cumartesi günü saat 10.00 da Ilgaz Dağı Derbent Şehitleri anıtında başladı. 

Ilgaz Derbent Şehitliğinde düzenlenen törende şehitliğe çelenk bırakıldı. Saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı seslendirildi. Etkinliklere Ilgaz İlçe Merkezinde devam edildi. İlçe Meydanında toplanan ilçe kaymakamı Osman Uğurlu , Belediye Başkanı Mehmed Öztürk J. Yüzbaşı Mehmed Koyuncu başta olmak üzere, İl Genel Meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, ilçe protokolü, Mahalle ve Köy muhtarları öğrenciler, vatandaşlar  ve dağcılar şehitlik yönünde yürüyüşe geçti. 

Şehitlikteki tören saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı seslendirmesi ile başladı. Ilgaz Yeni Cami imam hatibi Şahin İpek’in Kur’an-ı Kerim tilavetini ilçe müftüsü Kemal Menkeloğlu duası izledi. 

Şehitlikteki törenden sonra Karayolları şube şefliği yönünde harekete geçildi. Yürüyüşe Tosya Ahi Yaren Mehter takımı önde eşlik etti. Yürüyüş sonunda Ilgaz Belediyesi tarafından halka keşkek ikram edildi. 

Keşkek ikramından sonra 24 kişiden oluşan  Dağcı grup 20 Ekim Pazar Günü yürüyüşün başlama noktası Eski Üçoluk Jandarma Karakolu mevkiine kadar olan 12 km   rotayı yürüdü. 

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk Yaptığı konuşmada İstiklal Yolunun Önemini şu cümlelerle anlattı: Kadın erkek tüm vatanseverler cephaneleri yüzlerce kilometreden cephelere ulaştırmıştır. İnebolu’dan Ankara’ya uzanan güzergâh İstiklal Yolu olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır. Hiçbir Türk Destanı yoktur ki içinde halkın kahramanları olmasın. 30-40 senede unutulup gitsin. Unutulmayacak …. Kurtuluş Mücadelemizin adsız kahramanlarına, aziz milletimize liderlik yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına Cenabı Allahtan rahmet diliyorum. Yeryüzünde bir inci gibi gibi parlayan Türk toprakları tarih boyunca düşman ve hainlerin binbir türlü fitne fesadına maruz kalmıştır. Ancak şanlı ecdadımız gibi bizlerde düşmana karşı bir dakika bile ihmalkârlık göstermedik. 

 

 20 EKİM 2019 PAZAR GÜNÜ

 

 İstiklal Yolu Yürüyüşü 20 Ekim Pazar günü,   her yıl olduğu gibi Ilgaz -Çankırı arasında indağında Üçoluk mevkiinde  2013 yılında tescil edilen ve 2018 yılında da Tarihi Milli  Park olan Tarihi istiklal Yolu-2. kısımda başlamıştır.  

2009 yılında 150 kişi ile başlayan 1. İstiklal Yürüyüşü, 2019 yılında  10. İstiklal Yolu yürüyüşünde 10 katı bir artışla yaklaşık 1500 kişiye ulaştığı görüldü. 

Yürüyüşe Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş,  AK Parti Grup Başkan vekili Çankırı Milletvekili Av. M.Emin Akbaşoğlu AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, İstanbul Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arsoy, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Ilgaz İlçe Kaymakamı Osman Uğurlu  Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk Çankırı ve Ilgaz Protokolü, Sivil toplum kuruluş temsilcileri vatandaşlar öğrenciler katıldı. 

Yürüyüşe İstanbul’dan Çankırı Vakfı, ÇANDEF ( Çankırı Dernekler Federasyonu)  otobüslerle Kıyısın Köyü Eğitim Kültür Dayanışma vakfı üyeleri ve burs verdiği öğrenciler  otobüslerle gruplar halinde gelmiştir. 

Yürüyüşe 17 -20 Ekim 2019 tarihlerinde İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği  ile Çankırı Karatekin Üniversitesinin birlikte gerçekleştirilen “Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumunda Türkiye’nin çeşitli Üniversitelerinden gelerek   bildiri sunan öğrenciler yürüyüşe ulusal yürüyüş havası vermiştir.  

   Çankırı Karatekin Üniversitesi Tarih kulübü öğrencileri, Çankırı Tema Vakfı ve Ilgaz Şeyh Yunus Köyü Dayanışma derneği gruplar halinde katılmıştır. 

Yürüyüş öncesi İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam Yürüyüş hakkında bilgi verdi. Çam toplamda 344 km İstiklal Yolu güzergahı hakkında bilgi verdiği kısa konuşmasında cephanenin Çankırı’dan geçişi sırasında devir teslim noktalarının Ilgaz Kıyısın Köyü ve Çankırı Tüney köyü olduğunu belirterek bugün burada Atalarımıza vefa saygı teşekkür için anma yürüyüşü yapıyoruz. Bu bir spor yürüyüşü değildir dedi.

Önde dev Türk bayrağı ardında kağnı ile katılımcılar, 5 km lik yürüyüşe başladılar.

Kıyısın Köyünde yapılan tören Konuşmaları, Kıyısın Köyü Muhtarı Ahmet Dildar, İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam, Kıyısın Köyü Eğitim ve Hizmet Vakfi Başkanı Haşim Küçük, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, Zeytin Burnu Belediye Başkanı Ömer Arsoy,  Ak Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitçoğlu, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Av. Muhammed Emin Akbaş, Çankırı Valisi Aktaş tarafından yapıldı. 

Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, "Türk Milletinin tarihi sayısız kahramanlık destanlarıyla doludur şüphesiz ki bu destanların da en önemlisi ve en büyüğü kurtuluş savaşı destanıdır. Bu savaşın destanının son cümlesi de cumhuriyetin ilan edilmesidir. Rahmete kavuşan gazi olan herkesi minnetle anıyorum

  Kurtuluş savaşın mücadelemizde çok başarılı öyküler var. İstiklal yolu bugün burada toplanmamıza vesile olan istiklal yolu bu başarılı hikâyelerden biridir. Kurtuluş mücadelesinin önemli bölümüdür. Üzerinde bulunduğumuz istiklal yolumuz vekillerimizin Tarım Orman Bakanlığımızın desteği ile çok daha güzel yerlere gelecek. Bu vesile ile başta Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi gazilerimizi rahmetle minnetle anıyorum." ifadelerine yer verdi.

Tören konuşmalarından sonra Tosya Ahi Yaren Mehter takımının konser vermesinden sonra öğle yemeği olarak etli bulgur pilavı ikram edildi. 

 

DAĞCI YÜRÜYÜŞÜ

19 Ekim Cumartesi günü Ilgaz’dan Üçoluk mevkiine kadar  24 kişi ile yapılan Dağcı Yürüyüşü 20 Ekim Pazar günü 60 kişi ile Çankırı Ayan Köyüne kadar 25 km parkurda yapılmıştır. Dağcı yürüyüşüne il dışından Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Ramazan Yelken iki öğrencisi ile ve Sinop Yeşil Gerze Dağcılık ve Doğa spor kulübünden iki dağcı katılmıştır. Yürüyüş İl Kültür Turizm Müdürü ve Çankırı Dağcılık Kulübü başkanı Mustafa Kemal Karatatar liderliğinde gerçekleştirildi.

 

DÖNÜŞTE ARAÇ TRAFİĞİ İZDİHAMI YAŞANDI 

Yürüyüşe katılımcıları taşıyan araçlar Kıyısın köyü içinde otopark yeri olmadığı için köye 3 km mesafedeki Ilgaz Çankırı Karayolunda bekletilmektedir.  Köye giren araçların törenin yapıldığı alandan başka dönüş yeri olmadığından Protokolün köyü terk etmesinden sonra araçların köye giriş yapması için 1 saat kadar beklenmiştir. Araçların köye yolcu almak ve tören alanından dönüş yaparak aynı yoldan dönüş yapmak  zorunda olması, yol kenarına park eden araçlar ve geniş araçlar yüzünden geliş gidiş trafiğinde tıkanmalar ve uzun süre beklemeler olmuştur. Bu gecikmeler bazı yürüyüşe katılanlarda yeni katılımlar için caydırıcı tepkilere yorumlara sebep olmuştur. 








 

MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PROJESİ

4. PROJE: 01/01/2019 - 01/01/2020 UYGULANDI

Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

3.PROJE: 02/07/2018 - 30/06/2019 UYGULANDI

SİZİN DE AİLENİZ MİLLİ MÜCADELEYE KATILMIŞTI

Yaşanmış Hatıralar,Kurgu Hikayeler, Şiir Yarışması

İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

GENÇLİK İSTİKLAL YOLUNDA PROJESİ

2. PROJE: 17/04/2017 - 17/12/2017  UYGULANDI

Proje süreci,proje kronolojisi,ŞartnameDuyurular,Fotoğraflar,Sergi Galerileri,Katalog

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

  • Türkiye Cumhuriyeti  böyle kuruldu
  • NTV İstiklal Yolu Belgeseli
  • Karinca Ordusu Istiklal Yolunda
  • İstiklal Yolu Dernek Başkanı İsmail Çam TRT AVAZ yayını

Website Bilgi

  • Eylül 2011-Eylül 2012 tarihlerinde oluşturulmuştur.
  • Ekim 2012 tarihinde yayıma başlamıştır.
  • Eylül 2018 tarihinde yenileme ve kapsamlı güncelleme yapılmıştır.
  • Gerektikçe güncelleme yapılmaktadır.

Site İstatistikleri

Online: 7
Bugün Ziyaret: 79
Dün Ziyaret: 241
Toplam Ziyaret: 273952