İSTİKLAL YOLU EĞİTİM KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİNİN YENİ PROJESİ:
MİLLî MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ”
PROJE KAPSAMINDA
“ MİLLî MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ VE İSTİKLAL YOLU GENÇLİK SEMPOZYUMU” YAPILACAK
2014 Yılında Kurulan İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği, Kuruluşundan beri her yıl bir proje yürütmüş; 30 Haziran 2019 tarihinde (12 ay) süresi dolacak olan 3. Projesi bitmeden; 01/01/ 2019 tarihinde 4. Projesi “Milli Mücadelede Cephe Gerisi Sempozyumunun yürütmesine başlamıştır. Böylece her yıl bir proje Yürüten İstiklal Yolu EKTG derneği 2019 yılında iki proje birden yürüterek ilimizde ve ülkemizde eşine az rastlanan/belki de rastlanmayan bir başarıya imza atmıştır. Sağladığı hibe finanslarıyla İstiklal Yolu hakkında çok sayıda yeni eser kazandırmıştır.
“Millî Mücadelede Cephe Gerisi Projesi”, T.C. Gençlik Spor Bakanlığı Proje Destek Sisteminin (GPDP) 2018- II Proje çağrısı kapsamında ” İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği tarafından hazırlanan ve 13.5.2018 tarihinde Elektronik olarak başvurusu yapılan bir projedir.
T.C. Gençlik Spor Bakanlığı “ Millî Mücadelede Cephe Gerisi Projesi”ni revize ederek kabul etmiş ve Derneğimizle 7.12.2018 tarihinde Protokol imzalanmıştır. Proje 01/01/2019- 01/01/2020 tarihlerinde 12 ay süreyle uygulanacaktır.
GSB GPDP 2018-II Proje çağrısı “Kültür ve Sanat Etkinlikleri” konusunda hazırlanan Projede:
- Gençlerin kültür ve sanat alanlarına aktif katılımlarının sağlanması, sivil toplum kuruluşları bünyesinde kültürel ve sanatsal etkinlikleri arttıracak ve yaygınlaştıracak yapıların desteklenmesi,
- Gençlerin ortak bir amaç etrafında birlikte ve uyumlu çalışma kapasitelerinin geliştirilmesi,
• Gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri yapıların oluşturulmasını destekleyerek özgüvenlerinin artmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Projenin temel faaliyeti “Millî Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu”nun yapılmasıdır. Sempozyuma Türkiye Kapsamında 19-29 yaş grubunda olan herkes katılabilir. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde yapılacak Sempozyuma başvuru ücretsiz olup bildiri sunanların yol ve konaklama ücretleri Proje/GSB tarafından karşılanacaktır. Sempozyumda sunulan bildirilerin tamamı kitaplaştırılacaktır.
Bu projenin temel amacı, Millî Mücadelenin fazla bilinmeyen cephe gerisi kısmını ( halk tabiriyle perde arkasını) Üniversite gençliğinin akademik çalışmalarıyla ortaya çıkarmak, Millî Mücadelenin cephe gerisi lojistik güzergâhlarının ana yolu, tescil edilmiş ( İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattında) “İstiklal Yolu”nda sempozyumda anlatmak, belgelemek; lojistik malzeme sevkiyatında bulunanların çoğunlukla kadın olmasına dikkat çekmek ve özellikle genç nesilde tarih bilinciyle birlikte kadınlara vefa, saygı duyguları tesis etmek; farkındalık oluşturmaktır.
Bu sempozyumda, tarihî, kültürel, coğrafi ve turistik açıdan İstiklal Yolu’nun önemi, işlevlerinin çeşitliliği ve Karınca Ordusu’nun başarıları akademik bir perspektiften değerlendirilecek; Askeri ve Sağlık hizmet noktaları, hanları, İstiklal Yolu’nda ismi bilinen ve bilinmeyen kahramanları, İşgale tepki mitingleri, cemiyetler, hatıralar ve olaylar vb. başlıklar altında sempozyumda konu edinilecektir. Bu sayede gençlerin İstiklal Yolu konusunda araştırma yapmaları teşvik edilecek, bilgi alışverişinde bulunmaları sağlanacaktır. Sempozyum bildirileri bir kitapta toplanarak kaynak eser haline getirilecektir.
Sempozyuma aktif katılan gençler bildirileri sayesinde hem kendileri cephe gerisini derinlemesine öğrenecekler hem kendilerini dinleyen gençlerin öğrenmesini hem de sempozyum bildirilerinin bir kitapta basılı hale gelmesiyle kaynak eser olarak yıllarca yeni nesillerin öğrenmelerine sebep olacaklardır.
Proje faaliyetlerinin hedef kitleye ve izleyicilere duyurulması için geleneksel olarak pankart, broşür, ve afiş gibi geleneksel görseller ve sosyal medya kullanılacaktır.
Çankırı Karatekin Üniversitesi/ÇAKÜ , 2014 yılında bir grup ÇAKÜ akademisyeni ve öğrencileri tarafından kurulan Derneğimizi, kuruluşundan beri kendi kurumu gibi görmüş ve sürekli desteklemiştir:
- 20.06.2015 tarihinde “ Eğitimde İşbirliği Protokolü” imzalamış özellikle projelerin ortak yürütülmesini taahhüt etmiştir. Ayni destek vermiştir.
- 1. Projesi T.C. İçişleri Bakanlığı( PROSEDES) tarafından finanse edilen “ Karınca ordusu İstiklal Yolunda”dır. 14.9.2015 -14.9.2016 Tarihlerinde ÇAKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Rektörlük Basın Yayın Biriminin Desteğiyle yürütülmüştür.
- Bürosu olmayan ( Dernek Başkanı İsmail Çam’ın evinden yönetilen) Derneğimize Çankırı Meslek Yüksek Okulu kampüsünde uygun olanı bir mekânı ofis olarak kullanmak için tahsis etmiştir (Mayıs 2017) . 2. Ve 3. Projeler bu ofis sayesinde ideal olarak yürütülmüştür.
- 2.Projesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (GENÇDES 2017-1) tarafından finanse edilen “ Gençlik İstiklal Yolunda”dır. 17.4.2017- 17.12.2017 Tarihlerinde ÇAKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ile birlikte yürütülmüştür.
- 3.Projesi T.C. İçişleri Bakanlığı (PROSEDES 2018-1) tarafından finanse edilen “İstiklal Yolu’na Vefa”dır. 2.07.2018 -30.6.2019 Tarihlerinde ÇAKÜ Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümünün Desteğiyle yürütülmüştür.
- 4. Projesi T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ( GPDP 2018 –II) tarafından finanse edilen “Millî Mücadelede Cephe Gerisi”dır. Yürütülmesine 01. 01. 2019 tarihinde başlanmıştır 01.01. 2020 tarihinde bitecektir. Millî Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu ÇAKÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüyle birlikte yürütülmektedir. Sempozyumun bilimsel /akademik Yürütülmesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Özcan ve Proje Koordinatörlüğü /sekretarya hizmetleri Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Yunus Emre Çakır Tarafından yapılmaktadır ( Her iki Öğretim Elemanı da Derneğimizin üyesidir). Sempozyum 17-20 Ekim 2019 tarihlerinde yapılacak sempozyum bildirileri ÇAKÜ Uluyazı kampüsündeki Konferans Salonlarında yapılacaktır. ÇAKÜ Rektörlüğü, Derneğimize şimdiye kadar verdiği proje desteklerinin en büyüğünü, bu projede vermiştir. Yürütmedeki aktif katkısı Derneğimizin önüne geçmiştir. Derneğimiz Başta Rektör Prof Dr. Hasan Ayrancı , Doç. Dr. Ahmet Özcan ve Araştırma Görevlisi Yunus Emre Çakır Olmak Üzere emeği geçen öğretim elemanı, öğrenciler ve İdari personele teşekkür eder.
MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PPROJESİ TAKVİMİ | |
Faaliyet | Tarih |
Protokolün İmzalanması | 12.07.2018 |
Proje başlangıcı | 01.01.2019 |
Projenin yürütülmesi için gereken hazırlıklar: Kurulların oluşturulması, Bildiri konularının oluşturulması, Afiş ve web sayfasının hazırlanması |
01.01.2019- 16-06.2019 |
Proje duyurusunun, sempozyum başvurularının başlaması: Afişlerin dağıtılması Hedef kitlenin araştırma yapması bildiri hazırlıkları |
17.6.2019 |
Bildir diri Özeti Son Gönderim Tarihi | 1 Eylül 2019 |
Sempozyum Programının İlanı | 15 Eylül 2019 |
Kabul Edilen Bildirileri Tam Metinlerinin Gönderilmesi | 6 Ekim 2019 |
Sempozyum programı: Bildirilerin sunulması | 17-20 Ekim 2019 |
Sempozyum Bildirilenlerinin kitaplaştırılması | 21.10.2019 31.12.2019 |
Proje sonu | 01.01.2020 |
Not: Takvim tarihleriyle ilgili detay açıklama duyuruları ayrıca yapılacaktır | |
Proje web sayfasına geçiş için tıklayın