İstiklal Yolu Güzergahı

Web sitemizin içeriği Milli Mücadele dönemi ve cephe gerisi konuları ile sınırlıdır. Bir kitaplık kadar zengin içerikte, akademik bilgi tabanlı, dinamik paylaşım sitesidir. Derneğimizin yürüttüğü projelerin çıktıları olan eserlerin telif hakkı Derneğimize aittir. Web sitemizde yayınlanan yazı ve görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

www.istiklalyolu.com web sayfamızın, un satışı yapan "istiklalyolu.com.tr" web sayfası ile ilişkisi yoktur.

3.projemiz: Tuncay Sakallıoğlu Edebiyat yarışmasında aldığı ödüllerini derneğimize bağışladı

Haberler

3.projemiz: Tuncay Sakallıoğlu Edebiyat yarışmasında aldığı ödüllerini derneğimize bağışladı

İstiklal Yolu Edebiyat Yarışması Yaşanmış Hatıralar Dalında Birincilik ve İkincilik Ödüllerini alan Tuncay Sakallıoğlu,  ödüllerini Derneğimize bağışladı.
 
T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen, İstiklal Yoluna Vefa projesi, 2 Temmuz 2018 beri İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği tarafından Yürütülmektedir. Proje kapsamında Yaşanmış hatıralar, Kurgu Hikayeler ve şiir dallarında ödüllü edebiyat yarışması, online olarak düzenlenmiştir. Başvurular 3 Mart  2019 tarihinde sona ermiş, 45 gün süren üç aşamalı bir değerlendirmeden sonra 15 Nisan 2019 tarihinde sonuçlar Deneğin www.istiklalyolu.com web sitesinden duyurulmuştur.
Yaşanmış Hatıralar dalında
Birinciliğe,   “İstiklal Yolunda İrfan Ordusu”  eserleriyle Kastamonu’dan katılan Tuncay Sakallıoğlu ve  Mustafa Gezici layık görülmüştür.
İkinciliğe, “Üç Defter” eseriyle  yine   Kastamonu’dan katılan Tuncay Sakallıoğlu layık görülmüştür.
Üçüncülüğe,  “Bebek Kağnıdan Düştü” eseriyle Çankırı’dan katılan Murat Ayhan layık görülmüştür.
 
3 Mayıs 2019 tarihinde 100.Yıl Kültür Merkezi Konferans salonunda saat 14.30 da  İstiklal Yolu Edebiyat Yarışması Ödül Töreni yapıldı.  Yaşanmış Hatıralar Dalında Birincilik ve İkincilik Ödüllerini alan Tuncay Sakallıoğlu,  4.000 TL Birincilik ve 2.000 TL ikincilik ödüllerini Derneğimize bağışladı.
Yılmaz Sakallıoğlu,   İstiklal Yolu derneği Başkanı İsmail Çam’ı  gıyaben  tanıyordum ve kendisi ile bazen telefonla konuşuyorduk.   Törenin  yapıldığı gün ilk defa   yüz yüze görüşme fırsatı bulduk.  Sohbetimizde revize edilerek kabul edilen Proje bütçesinin yetersiz olduğunu, kitapların  basımı aşamasında zorlanacaklarını öğrendim.
 Milli kültürümüze değer veren araştırmacı emekli bir öğretmenim. Yıllarca  mahalli bir araştırmacı olarak ikamet ettiğim Kastamonu’da Osmanlıca   el yazması eserlere ulaşmaya çalıştım.   1922 tarihli iki önemli Defter bulduk.
Bu değerli Defterin “İstiklal Yolunda İrfan Ordusu” İsimli bir kitap olarak basılması en büyük arzumuzdu. Bu çok değerli eserden yaşayan neslin haberdar olmasını istiyorduk. Bir Sponsor bulup bastıramadık. Öğretmen maaşı ile kendimiz de bastıramadık. İstiklal Yolu Edebiyat Yarışmasında Dereceye giren eserlerin kitaplaştırılacağını öğrendiğimizde çok sevindik. Başvurduk ve Birincilik ödülüne layık görüldü. Eserin hakkını veren “Yaşanmış Hatıralar Jürisine” çok teşekkür ediyorum.
 
Amacımız bu kıymetli defterlerin basılmasıdır;  ödül önemli değil. İstiklal Yolu Derneğinin bu çok değerli hizmetine katkıda bulunmak için aldığım, 6000 TL Birincilik ve ikincilik ödlerini İstiklal Yolu Derneğine Bağışlamaya karar verdik.
Çeviri için tam iki yıl uğraştım ama Milli Kültürümüz için helal olsun. Faydalı olabilirsem ne mutlu bana. Esas ödülün kitapların basılması ve okuyanlar olacağını düşünüyorum.
                 Dernek Başkanı İsmail Çam bu konuda şunları söyledi: 
Yürüttüğümüz projenin bütçesini  2018 yılı şubat ayının ekonomik birim fiyatlarıyla  oluşturmuştuk.  Projemiz bütçesi revize edilerek kabul edildi.   Aradan 15 ay geçti. Malum üzere kitap basım malzemelerinin dövize endeksli olması sebebiyle çok artışlar oldu. Jürilerin değerlendirme sonunda basılması uygun bulunan eserlerin kitaplaştırılması için ek maddi kaynak arayışı içindeydik.  Sayın Tuncay Sakallıoğlu Hızır gibi yetişti. Tam zamanında ve bizim için çok büyük bir miktarda bağış yaptı. Derneğimize şimdiye kadar yapılan en büyük bağış oldu. Tuncay Sakallıoğlu’na birincilik ortağı Mustafa Geziciye, şahsım ve Derneğimiz adına çok teşekkür ediyorum. “ Niyet hayır olunca, akıbet hayır oluyor”  ve Allah  böyle iyi hayırsever insanları karşınıza çıkarıyor. Sayın Tuncay Sakallıoğlu iş adamı değil  ama  gönlü zengin emekli bir öğretmen.  Defterleri okumak için yıllarca emek sarf etmiş. Yaptığı gerçekten çok örnek bir davranış ve her türlü takdirin üzerindedir. Kendisinden Allah azı olsun. İstiklal Yoluna Vefa Projesinin çıktılarından biri de projeye yakışan bu güzel olay oldu.
97 yıllık bu iki tarihi defteri, ödül töreninden sonra 100. Yıl Kültür Merkezi Güzel Sanalar galerisinde açılışını yaptığımız “ Milli Mücadelenin 100. Yıldönümü anısına, Edebiyat yarışmasında ödül almayı hak eden eserlerin tanıtılması ve proje süresince İstiklal Yolu hakkında elde edilen belge ve fotoğraflar’dan oluşan sergide,  sergiledik.
 
Tuncay Sakallıoğlu , ödül alan eserleri hakkında  şunları söyledi:
  Yarışmada Birinci ve ikinci olan defterlerin ikisi de 1922 yılına ait ve Osmanlıca. İkisinin de yazarı ile bir kan bağım yok.  Özel araştırma ile bulduğumuz defterlerdir.
           BİRİNCİ OLAN DEFTER
Kendisi de benim gibi milli kültürümüze gönül vermiş olan meslekdaşım Mustafa Gezici ile bir torbaya istiflenmiş  Osmanlıca kitap ve defterleri incelerken çizgili bir okul defterinin sararmış kapağındaki ‘Seyahat Müşahedatı’ başlığı dikkatimizi çekti.
 O zamanki adı ‘ Kastamonu Darülmuallimin Mektebi’ olan erkek öğretmen okulu talebesinden 225 No’lu Taşköprülü Hacıismailzade Abdullah Efendi tarafından  rik’a olarak tabir edilen Osmanlıca el yazısı ile kurşunkalem kullanılarak yazılan defteri kabaca gözden geçirdik. Defter, Darülmuallimin son sınıf öğrencilerinin sırtlarında çanta, ayaklarında çarıkla, müdür ve öğretmenleriyle birlikte yaya olarak İnebolu’ya yaptıkları gezi hatıralarını içeriyordu.Bu gezide kendilerine Sanat Mektebi ( Şimdiki Endüstri Meslek Lisesi ) mızıka takımı da eşlik etmişti.
Yolculuk, Kurtuluş Savaşımızın en çetin günlerinde 19 Mart 1338 (1922) Pazar günü maceralı bir şekilde başlamıştır. Kahraman ordumuz zafere doğru emin adımlarla yürürken. Kastamonu’nun cefakar ‘ Kağnı Kolları’ İstiklal yolu üzerinde toz duman içinde ilerliyor, Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar, taşıdıkları bu ağır yükün bilinci ve gururuyla bir tarih yazıyorlardı. O fakrüzaruret içinde bile şehit ve gazi yavruları, başlarında öğretmenleri, eğitimlerini aksatmadan sürdürüyor, halk Ankara’dan gelecek mutlu haberlere kulak kesilmiş, günlük yaşantısını sürdürüyordu. Gezinin yapıldığı günlerin genel panoraması böyleydi.52 sayfadan oluşan defteri uzun ve yorucu bir uğraştan sonra Latin harflerine çevirdik. Bazı sayfaların silinmeye yüz tutması, ayrıca yazı karakterinin okumayı zorlaştırmasına rağmen açtığımız her sayfa bizim için ayrı bir heyecan  vesilesi oldu. Kendimizi hep Taşköprülü Abdullah ve arkadaşlarıyla birlikte hissettik. Onlarla birlikte üzüldük, sevindik ve gururlandık.
Hacıismailzade Abdullah Efendi gezi güzergahını çok iyi gözlemlemiş, gezdiği okulların krokilerini çizmiş, öğretmen, öğrenci ve halkla söyleşiler yapmıştır. Gördüğü yerleşim merkezlerinin coğrafi konumlarını, doğal güzelliklerini, eğitim, çevre ve sağlık sorunlarını aktarmıştır.
 
İKİNCİ OLAN DEFTER
Ballıkzâde Muhsin Efendi’nin elinde “Hâsılat-ı Muhâcirine Ait Muhtıra Defteri” adında bir defter bulunmaktadır. Bu defterden elde edilen gelir, Yunan zulmüne uğrayıp yerinden yurdundan edilen muhacirlere verilecektir.
Defter 1922 yılında basılmıştır. Defterin içerisinde zulme uğrayan Türklerin, yıkılan camilerin, ateşe verilen binaların fotoğrafları bulunmaktadır. Fotoğrafların altlarında bu kişilerin isimleri, köyleri ile birlikte duygulu veciz metinler yer almaktadır.
Ballıkzâde Muhsin Efendi, Milli Mücadele boyunca bu defteri yanından hiç ayırmadı ve günlük olarak kullandı.
Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’e asker çıkması ve işgal etmesi üzerine, Kastamonulu kadınlar, şehir meydanında işgali tel’in mitingi yaptılar. Sadece kadınların yaptığı bu miting Anadolu’da ilkti ve çok anlamlıydı. Tepkilerini dünyaya duyurmaya çalıştılar. Ama dünya bu tepkileri duymazdan geldi. Yunanlılar Anadolu’nun içlerine doğru ilerliyor, işgal ettiği yerlerde halka zulüm ediyorlardı. Bu zulümden kaçan muhacirler çoğalmıştı. Ballıkzâde Muhsin Efendinin elindeki defter bu konuyla da ilgiliydi.
Defter sahibi Ballıkzade Muhsin Efendi Ticaretle uğraştığı için defter sayfalarındaki boşlukları bir ajanda olarak kullanıyordu.
 

 



 
 
 
 

MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PROJESİ

4. PROJE: 01/01/2019 - 01/01/2020 UYGULANDI

Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

3.PROJE: 02/07/2018 - 30/06/2019 UYGULANDI

SİZİN DE AİLENİZ MİLLİ MÜCADELEYE KATILMIŞTI

Yaşanmış Hatıralar,Kurgu Hikayeler, Şiir Yarışması

İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

GENÇLİK İSTİKLAL YOLUNDA PROJESİ

2. PROJE: 17/04/2017 - 17/12/2017  UYGULANDI

Proje süreci,proje kronolojisi,ŞartnameDuyurular,Fotoğraflar,Sergi Galerileri,Katalog

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

  • Türkiye Cumhuriyeti  böyle kuruldu
  • NTV İstiklal Yolu Belgeseli
  • Karinca Ordusu Istiklal Yolunda
  • İstiklal Yolu Dernek Başkanı İsmail Çam TRT AVAZ yayını

Website Bilgi

  • Eylül 2011-Eylül 2012 tarihlerinde oluşturulmuştur.
  • Ekim 2012 tarihinde yayıma başlamıştır.
  • Eylül 2018 tarihinde yenileme ve kapsamlı güncelleme yapılmıştır.
  • Gerektikçe güncelleme yapılmaktadır.

Site İstatistikleri

Online: 2
Bugün Ziyaret: 90
Dün Ziyaret: 66
Toplam Ziyaret: 236744