İstiklal Yolu Güzergahı

Web sitemizin içeriği Milli Mücadele dönemi ve cephe gerisi konuları ile sınırlıdır. Bir kitaplık kadar zengin içerikte, akademik bilgi tabanlı, dinamik paylaşım sitesidir. Derneğimizin yürüttüğü projelerin çıktıları olan eserlerin telif hakkı Derneğimize aittir. Web sitemizde yayınlanan yazı ve görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

www.istiklalyolu.com web sayfamızın, un satışı yapan "istiklalyolu.com.tr" web sayfası ile ilişkisi yoktur.

3.Projemiz: İstiklal Yolu Edebiyat Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi Gerçekleştirildi

Haberler

3.Projemiz: İstiklal Yolu Edebiyat Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi Gerçekleştirildi

 İstiklal Yolu Edebiyat Ödül Töreni ve Sergisi  3 Mayıs 2019 tarihinde Çankırı 100.yıl Kültür Merkezinde saat 14.30 da  Gerçekleştirildi.
 
İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği tarafından hazırlanıp T.C. İçişleri Bakanlığının 2018 yılı sivil toplum kuruluşlarını desteklemesi kapsamında finanse edilen,  Çankırı Üniversitesi ile birlikte 2 Temmuz 2018 den beri yürütülen, Milli Mücadelenin 100. Yıldönümü anısına düzenlen, İstiklal Yolu edebiyat yarışması ödül töreni ve sergisinin açılışı 3 Mayıs 2019 tarihinde Çankırı 100.yıl Kültür Merkezinde saat 14.30 da gerçekleştirildi
 
  Ödül Törenine Vali yardımcısı V. Mustafa Emre Kılıç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Ayrancı, İl genel Meclisi Başkanı  Mustafa Cıbık,  Daire müdürleri, öğrenciler,  STK temsilcileri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmasını yapan İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği başkanı İsmail Çam Dernek faaliyetleri hakkında kısa bilgiler verdi.
İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği,  2014 yılında Çankırı Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından kuruldu. Dernek aidatları ve bağışları ile amaçlarımızı gerçekleştirmek çok zor olacağından  hibe destekli projelerle kaynak sağlamak için projeler hazırladık ve başarılı olduk.

  1. Projemiz “Karınca ordusu İstiklal Yolunda “yı ,İçişleri Bakanlığının finansı  ile 2015-2016 yıllarında yürüttük.
40 adet konferansla 4580 dinleyiciyi İstiklal Yolu hakkında bilgilendirdik.
40 dakikalık “Karınca Ordusu İstiklal Yolunda belgesi filimi hazırladık. Derneğimiz web sitesinde yayınlanıyor.
Türkiye’de ilk defa İstiklal Yolunda Çizgi Romanını hazırladık Çankırı, Kastamonu ve Ankara’da halk ve okul kütüphanelerine dağıttık.
  1. Projemiz Gençlik İstiklal Yolunda’yı  Kültür ve Turizm Bakanlığı finansı ile 2017 yılında yürüttük. 14-29 yaş grubuna yönelik olarak Türkiye kapsamında  “ Resim, Heykel, Seramik, fotoğraf afiş dallarında İstiklal Yolu Görsel Sanatlar Yarışması yaptık. 
İstiklal Yolu hakkında Türkiye kapsamında farkındalık oluşturduk hem de 75 parça güzel sanat eseri kazandırdık. Çankırı Kastamonu veAnkara sergiledik katalog kitaplarını Çankırı ve Kastamonu’da halk ve okul kütüphanelerine dağıttık.
  1. Projemiz “ istiklal Yoluna Vefa Projesini İçişleri Bakanlığının finansı ile 2 temmuz 2108 tarihinden beri yürütüyoruz. 30 Haziran 2019 tarihinde sona erecek Proje kapsamında Yaşanmış hatıralar, kurgu hikayeler ve şiir dallarında İstiklal Yolu hakkında Türkiye kapsamında online başvuru sistemiyle edebiyat yarışması düzenledik.  Kâğıt, kırtasiye ve posta masrafı olmadan çağdaş bir başvuru sistemi yaptık. Başvurular 3 Mart 2019 tarihinde sona erdi. Şiir Dalında 129, Kurgu hikâyeler dalında 102 ve Yaşanmış hatıralar dalında 16 olmak üzere toplam 247 başvuru oldu. Yapılan istatistiki incelemede 160 farklı yerden başvuru olduğu görülmüştür. Demek ki Bütün illerden katılım olmuş ve çok başarılı bir duyuru çalışması olmuştur. Başvuru yapılan eserler Danışmanlar ve Jüri üyeleri tarafından 3 aşamada 45 günde özverili titiz bir çalışma ile değerlendirilmiştir. 15 Nisan 2019 tarihinde ilan edilmiştir.
Jüriler tarafından Ödül almayı hak eden eserlerle birlikte yayınlanabilir bulunan eserler de kitaplaştırılacaktır. Proje Sonunda İstiklal Yolu hakkında Yaşanmış hatıralar, kurgu hikâyeler ve şiir kitapları basılacaktır.
Proje kapsamında ayrıca İstiklal Yolu Belgeleri albümü oluşturma çalışması yapılmıştır.
Çankırı Belediyesiyle beraber Genel Kurmay Başkanlığı ATASE arşivinden çok sayıda Osmanlıca belge sağlanmıştır. Bu belgelerin bazıları tören sonunda açılışını yapacağımız sergide bulunmaktadır.
  1. Projemiz “ Milli Mücadele Cephe gerisi”ni  Gençlik ve spor Bakanlığı finansıyla  2019 yılı ocak ayında başlamıştır. Proje kapsamında Ekim ayında 19-29 yaş grubuna yönelik olarak Milli Mücadelede Cephe gerisi gençlik sempozyumu düzenlenecektir
Kuruluşundan beri her yıl bir proje yürütenDerneğimiz bu yıl iki proje birde yürüt terek bu konuda emsalsiz bir başarı elde etmiştir.
Derneğimiz ayrıca kuruluşundan beri, İlimizden geçen İstiklal Yolu güzergahının tescil edilmesine ile bölümün işaretlenmesine ve İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkının ilan edilmesinde destek olmuştur.
Derneğimizin Yürüttüğü projelere Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı Valiliği, Çankırı Milli Eğitim Müdürlüğü, Çankırı Müftülüğü, Çankırı Mahalli İdareler Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi destek vermiştir. Kendilerine çok teşekkür ederim.
 
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı konuşmasında:  İstiklal Yolu Derneğimiz de İsmail Çam hocamızda gayet başarılı çalışmalara imza atıyor. İsmail Çam Hocama çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok önemli  faaliyetlerde bulunuyor. Bizde her zaman yanındayız. İsmail Çam hoca bizim aynı zamanda öğretim görevlimiz. Dolayısıyla sürekli bizimle temas halindedir. Bizde Üniversite olarak istiklal Yoluna verdiğimiz önem derecesinde  kendilerine bina, görev  basın yayın birimi vb her türlü desteği veriyoruz. Biz  de elimizden geleni  hiçbir zaman geride bırakmadık. Onlar da bizim görevimiz. Bize layık olacak şekilde her zaman gayretle çalıştılar. Geçen sene yapılan görsel sanatlar yarışmasından sonra bu sene de İstiklal Yolu edebiyat yarışması ile karşınızdayız.
İstiklal Yolu bizim kalbimiz. Erkeklerimiz cephedeyken cephe arkasında kağnılarla çocukları sırtında bağlı şekilde cephaneyi taşıyan analarımız bizim her şeyimiz. İşte bunlar ayaklarının altı öpülecek Kadınlar unutulmayacaklar ve unutturmayacağız.
Prof. Dr. Hasan Ayrancının  konuşmasından sonra  Programın Şiir dinletisi bölümüne geçildi.   
Şiir Dinletisi Bölümü sadece; İstiklal Yolu Şiir yarışmasında ödül almaya hak eden şiirlerden, Şiir jürisi üyeleri  ve İstiklal Yolu Derneği şairlerinden  şiirlerinden oluşmuştur.   
  • İstiklal Yolu Şiir yarışması üçüncüsü Kastamonu’dan katılan Mehmet Uysal “ Tek Yol İstiklal” isimli şirini okudu.
  • İstiklal Yolu Şiir yarışması kincisi Çankırı’dan Katılan Mustafa Karakaya’yanın “İstiklal Yolunda”  şiirini Gizem Dağ okudu.
  • İ stiklal Yolu Şiir yarışması Birincisi  Kastamonu’dan  Katılan Muhammet  Soley “ İnebolu Destanı “ isimli şiirini okudu.
  • Dursun Demiray,   www.stiklalyolu.com için özel olarak  yazdığı ve İstiklal Yolu Derneğine hediye ettiği “İstiklal Yolu” şiirini okudu. 
  • Sadece İstiklal Yolu gönüllüsü ve araştırmacısı olmayan ,aynı zamanda bir istiklal Yolu şairi de olan İsmail Çam’ın   “Bu yol” şiirini Fadime Bozkurt ve  Gizem Dağ okudu.
  • İlimizin gazeteci, yazarı değerli şairi ve Şiir jürisinin üyesi Sadık Softa “ Hürriyet İçin” şiirini okudu.
  • İlimizde 2006-2010 yıllarında emniyet müdürlüğü yapan, 2012 yılında  “Kağnılar Giderdi İstiklal Yolu’nda  şiir kitabını yayınlayan,  Polis akademisi başkanı iken emekli olan,  Şiir jüri üyesi olarak  Çankırı ya gelen ve kitabının telif hakkını Derneğimize bağışlayan ,   İstanbul’da ikamet ettiği için bugün törene katılamayan Vadi Çiçekli’nin ;   Kağnılar Giderdi İstiklal Yolunda şiir kitabından bazı bölümlerini,  Şiir jürisi üyesi ÇAKÜ dr. Öğr. Üy. Kazım Çandır okumuştur.
 
Programın Şiir Dinletisi bölü burada sona ermesinden sonra Şimdi Edebiyat yarışmasında ödül töreni bölümüne geçilmiştir.
 
Yaşanmış Hatıralar dalında Ödül Almayı hak eden eserler:
 
  • Birinci : (İrfan Ordusu İstiklal Yolunda)   Tuncay Sakallıoğlu -Kastamonu
  • Birinci : (İrfan Ordusu İstiklal Yolunda)    Mustafa Gezici -Kastamonu 
Konu: İstiklal Yolunda cephane sevkiyatın yapıldığı 1922 yılında,   Kastamonu Darül-muallimin i erkek öğretmen okulu öğrencileri sırtlarında çanta, ayaklarında çarıkla, müdür ve öğretmenleriyle birlikte yaya olarak İnebolu’ya bir gezi yaparlar. Bir öğrenci gezi süresince kurşunkalemle günlük  defter tutar ve  gezi sonun da  defteri öğretmenine onaylatır.
 
  • İkinci : (Üç Defter Tuncay  Sakallıoğlu) -Kastamonu
Konu:  Geliri, Yunan zulmüne uğrayıp yerinden yurdundan edilen muhacirlere  verilmek üzere  1922 yılında  “Hâsılat-ı Muhâcirine Ait Muhtıra Defteri”    defteri  basılmıştır. Defterde Yunan mezalimini anlatan 12  fotoğraf bulunmaktadır. Defterden çok etkilen ve hiç yanından ayırmayan   Ballıkzade Muhsin efendi bu  defterin sayfalarındaki boşlukları günlük ve ajanda olarak kullanmıştır.  
 
  • Üçüncü : ( Bebek Kağnıdan Düştü) Murat Ayhan  -Çankırı
Konu: Çankırı Handırı köylü Emine , kağnısıyla kağnı kolunda cephane taşıyordu. Kundaktaki bebeği Zeliha’yı cephane sandıkları arasına koymuştu. Çankırı Kenbağı mevkiinde  bebek kağnıdan düştü. O bebeğin oğlu Murat Ayhan’ın annesinden ve anneannesinden dinlediği hatıralar anlatılır.
 
  • Katılım Belgelerini Çankırı Valisi yrd. V. Mustafa Emre Kılıç vermiştir.
 
Kurgu Hikâyeler dalında Ödül Almayı hak eden eserler:
  • Birinci (İstikbal-i Muhayyel) : Hediye Nisan Bürtek-Sakarya
Konu: Kurtuluş mücadelesinde İnebolu’nun stratejik önemi ve görevinin oraya gazi olarak geri dönen Yusuf’un ağzından anlatılmasıdır.
  • İkinci : ( Gölgeler) Mehmet Aklan -Bursa
Konu: İnebolu’da kadın, erkek, yaşlı demeden tüm halkın bağımsızlık uğruna verdiği mücadele, Kazım ile Hümeyra aşkı üzerinden anlatılmaktadır.
  • Üçüncü : ( Uluköy) Harun  Özmen -Mersin
Konu: İnebolu’ya bağlı ve stratejik olarak önemli bir konuma sahip olan Uluköy’de halkın cephane taşırken gösterdiği kahramanlıklar anlatılır.
  • Katılım Belgelerini  ÇAKÜ Rektörü Prof Dr. Hasan Ayrancı vermiştir.
 
ŞİİR dalında Ödül Almayı hak eden eserler:
  • Birinci : (İnebolu Destanı)  Muhammet Sole - Kastamonu
  • İkinci : ( İstiklal Yolunda) Mustafa Karakaya - Çankırı
  • Üçüncü : Tek Yol İstiklal – Mehmet Uysal  Kastamonu
 
  • Katılım Belgelerini İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Cıbık vermek.
 
Kitaplaştırılması uygun bulunan eserleri
  • Mustafa Ata Yaşanmış Hatıralar –Çankırı
  • Mustafa Karakaya Şiir  Çankırı
  • Sadık Melan Yaşanmış Hatıralar –Çankırı (Katılmadı)
  • Ebru Yurdakul Yaşanmış Hatıralar –Çankırı (Katılmadı)
  • Muhammet Şayir Kurgu Hikayeler – Çankırı (Katılmadı)
  • Hüseyin Gökçe Şiir  Çankırı (Katılmadı)
  • Katılım Belgelerini  ÇAKÜ Rektör Yrd. Prof.Dr. Murat Arı vermiştir.
 
Kamuoyu etkinlik organizasyonların,  sinema vb. yapımlarının görünen yüzünü bilmektedir. Oysa yapımda, işin mutfağında ve Kamera arkası bilinmeyen görünmeyen kişiler vardır. Bu projenin yürütülmesinde de  maddi karşılık beklemeden çalışan onlarca gönüllü olmuştur.     Üniversite ve Derneğimiz,  özveri titizlikle çalışan Proje Yürütme ekibine  “İstiklal Yoluna Vefa projesinin hatırası olarak  Teşekkür Belgesi takdim edilmiştir.
EDEBİYAT YARIŞMASI YÜRÜTME EKİBİ
Danışmanlar ve Teknik ekip
  • Tarih Danışmanı
    • Doç, Dr. Yüksel ÖZGEN; ÇAKÜ EF Tarih Bölümü.
  • İstiklal Yolu Danışmanı
    • Dr. Öğr. Üy. Tunç BORAN;  ÇAKÜ GSF sinema TV bölümü ve İstiklal Yolu EKTG Derneği  Yönetim Kurulu Üyesi. (Katılmadı)
  • Online Başvuru Sistemi
  • Bilgisayar Uzmanı Fevzi Daş ( Çankırı Karatekin Üniversitesi) (Katılmadı)
  • Grafik Tasarım
Sezen Tunçkaya Çankırı Karatekin Üniversitesi) (Katılmadı)
  • Teşekkür Belgelerini ÇAKÜ Rektör Yrd. Prof.Dr.  Nuri Öner vermiştir.
 
Edebiyat Yarışması Jürileri ve editörler
  • Edebiyat Yarışması Jürileri Başkanı
  • Prof  Dr. Ahmet KIYMAZ ( Ankara TSK –KHO  Emekli – (Katılmadı)
  • Yaşanmış Hatıralar Jüri üyesi ve  Kitabının  Yayın editörü
  • Dr.  Öğr. Üy. İbrahim AKYOL(ÇAKÜ- EF Türk Dili Edebiyatı Bölümü)  
  • Kurgu Hikâyeler Jüri üyesi Kitabının Yayın editörü
  • Dr.  Öğr. Üy. Serap Aslan COBUTOĞLU (ÇAKÜ- EF Türk Dili Edebiyatı Bölümü)  
  • Şiir  Jüri üyesi Kitabının Yayın editörü
  • Dr.  Öğr. Üy. Kazım ÇANDIR(ÇAKÜ- Rektörlük  Türk Dili Edebiyatı Bölümü)  
  • Teşekkür  Belgelerini  ÇAKÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Karakaya vermiştir.
 
“Yaşanmış Hatıralar” Jüri Üyeleri
  • Doç Dr. Abdullah AYDIN ( Kastamonu Üniversitesi FEF) (Katılmadı)
  • Doç Dr.Salim PİLAV ( Kırıkkale Üniversitesi EF) (Katılmadı)
  • Oktm. Bestami BİLGE ( Çankırı Karatekin Üniversitesi)
 
  • Teşekkür  Belgelerini  İstiklal Yolu Derneği Başkanı İsmail Çam vermiştir.
 
“Kurgu Hikâyeler” Jüri Üyeleri
  • Dr. Öğr. Ü Mehmet Onur HASDEDEOĞLU ( Kastamonu Üniversitesi FEF) (Katılmadı)
  • Dr.Öğr. Üy. Seval Kasımoğlu ( Çankırı Karatekin Üniversitesi EF)
  • Öğrt. Hüseyin EKİZ ( Çankırı N. Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi)
  • Teşekkür  Belgelerini  Çankırı Defterdarı Aymet Seçim Güldoğan vermiştir.
 
“Şiir” Jüri Üyeleri
  • Dr. Öğr. Üy. Tuba DALAR ( Kastamonu Üniversitesi FEF) (Katılmadı)
  • Şair Sadık SOFTA  ( Emekli Öğretmen)
  • Şair Vadi ÇİÇEKLİ ( Emekli İl Emniyet Müdürü ve Polis Akademisi Bşk) (Katılmadı)
 
  • Teşekkür  Belgelerini  İl Kültür Turizm Şube Müdürü Nusret Acar vermiştir.
SERGİ HAZIRLAMA EKİBİ
  • Okt. Ebubekir KEKLİK – ( Çankırı Karatekin Üniversitesi)
  • Öğretmen Mustafa Gezici – Mehmet Akif ilköğretim okulu  KASTAMONU
  • Emekli Albay Agâh DOLAY  ÇAKÜ Lisanüstü (Doktora) Öğrencisi
  • Dr. Öğr. Gör. Abidin ŞAHİNOĞLU - ÇAKÜ MYO (Katılmadı)
 
  • Teşekkür  Belgelerini  Çankırı Doğa Koruma ve Milli Park Müdürü Hasan Kozan vermiştir.
 
Çankırı Belediyesi Personeli
  • Selahattin Aykurt Çankırı Belediyesi Bşk. Yard ( Katılmadı)
  • Seda Biçer  - Çankırı Belediyesi RKU Arş. Merk
  • Ali İhsan KOÇ Çankırı Belediyesi ( Katılmadı)
  • Tuğba MERCAN  Çankırı Belediyesi Arş. Merk
  • Nezire yıldız  Çankırı Belediyesi Arş. Merk
  • Mimar Nazlı Yazıharman  Çankırı Belediyesi
  • Teşekkür  Belgelerini  Çankırı Belediyesi Sosyal İşler ve Kültür Müdürü Ethem Yenigürbüz  vermiştir.
  •  
Eserlerinin telif hakkını Derneğimize hediye edenler
  • Şair Vadi Çiçekli (Katılmadı)
  • Şair Dursun Demiray
  • Teşekkür  Belgelerini  İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Arif Kırkpınar vermişti.
Programın Ödül töreni bölümü burada sona ermiştir.
 
 
100.yıl Kültür Merkezi Konferans salonunda Ödül Töreninin bitmesinden sonra üst katta bulunan “ Güzel Sanatlar Galerisinde Sergi açılışı yapılmıştır.
Sergide bulunan eserler
  • Yaşanmış hatıralar eser özetleri, Birinci ve ikinci olan Osmanlıca günlük defterleri, destekleyen tarihi fotoğrafları
  • Kurgu hikâyeler eser özetleri
  • Ödül almaya hak eden şiirler
  • Milli Mücadele dönemine ait tarihi fotoğraflar
  • Milli Mücadele döneminde bazı Çankırı noktalarına ait fotoğraflar
  • Milli Mücadele Döneminde çeşitli tarihlere ait cephe gerisi ikmal yollarının haritaları
  • Milli Mücadele Döneminde İstiklal Yolunda sevkiyatı yapılan malzemelerin listesi
 



 
 
 

MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PROJESİ

4. PROJE: 01/01/2019 - 01/01/2020 UYGULANDI

Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

3.PROJE: 02/07/2018 - 30/06/2019 UYGULANDI

SİZİN DE AİLENİZ MİLLİ MÜCADELEYE KATILMIŞTI

Yaşanmış Hatıralar,Kurgu Hikayeler, Şiir Yarışması

İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

GENÇLİK İSTİKLAL YOLUNDA PROJESİ

2. PROJE: 17/04/2017 - 17/12/2017  UYGULANDI

Proje süreci,proje kronolojisi,ŞartnameDuyurular,Fotoğraflar,Sergi Galerileri,Katalog

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

  • Türkiye Cumhuriyeti  böyle kuruldu
  • NTV İstiklal Yolu Belgeseli
  • Karinca Ordusu Istiklal Yolunda
  • İstiklal Yolu Dernek Başkanı İsmail Çam TRT AVAZ yayını

Website Bilgi

  • Eylül 2011-Eylül 2012 tarihlerinde oluşturulmuştur.
  • Ekim 2012 tarihinde yayıma başlamıştır.
  • Eylül 2018 tarihinde yenileme ve kapsamlı güncelleme yapılmıştır.
  • Gerektikçe güncelleme yapılmaktadır.

Site İstatistikleri

Online: 2
Bugün Ziyaret: 26
Dün Ziyaret: 100
Toplam Ziyaret: 268581