İstiklal Yolu Güzergahı

Web sitemizin içeriği Milli Mücadele dönemi ve cephe gerisi konuları ile sınırlıdır. Bir kitaplık kadar zengin içerikte, akademik bilgi tabanlı, dinamik paylaşım sitesidir. Derneğimizin yürüttüğü projelerin çıktıları olan eserlerin telif hakkı Derneğimize aittir. Web sitemizde yayınlanan yazı ve görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

www.istiklalyolu.com web sayfamızın, un satışı yapan "istiklalyolu.com.tr" web sayfası ile ilişkisi yoktur.

Çankırı 2018 İstiklal Yolu yürüyüşü yapıldı

Haberler

Çankırı 2018 İstiklal Yolu yürüyüşü yapıldı

Milli Mücadelenin kazanılmasında her türlü kahramanlık ve feda kârlılığı gösteren atalarımıza vefa göstermek, onları anmak, bu duygu ve bilinci gelecek nesillere aktarmak amacı için düzenlenen Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşlerinin 9.su, 20-21 Ekim tarihlerinde Ilgaz Derbent Şehitliği, Ilgaz ilçe merkezi ile Çankırı arasındaki Tarihi İstiklal Yolu’ 2 bölümünde gerçekleşti.
21 Ekim 2018  İkinci gün etkinliği, İstiklal Yolu -2 Kapısı (Üçoluk Karakolu Mevkii) ‘nda başladı.
 Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut, Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, Çankırı ve Ilgaz protokolü, STK temsilcileri, basın mensupları, daire amirleri vatandaşlar ve çok sayıda öğrenci ve vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
Yürüyüşe Çankırı, Ankara, Kırşehir ve Afyon Karahisar’dan toplam 60 dağcı grup,    İstanbul’dan Kıyısın Köyü ve Hizmet Vakfı 2 otobüs ve Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma  Vakfi 1 otobüs Çankırılı ile katıldı.
Cumartesiyi Pazara bağlayan gecede yağmur yağması Pazar günü havanın çok kapalı olması katılım sayısını biraz etkiledi ama katılım geçen yıla göre çok fazlaydı. Toplu araçlar dışında özel araçların da çok olması dikkat çekti.
Yürüyüşe başlanılmadan önce yolun başlangıcında kırsal bir alana, Ilgaz Orman işletmesi ve Çankırı Tema Vakfı üyeleri tarafından hazırlanan yere katılımcılar tarafından ağaç dikildi.
YÜRÜYÜŞ BAŞLANGIÇ KONUŞMASI
Yürüyüş öncesi İstiklal Yolu Derneği Başkanı İsmail Çam, yürüyüşün neden yapıldığı, yürüyüşün amacına uygun olması için uyulması gerekenler hakkında hatırlatmada bulundu.
 “Bu bir spor yürüyüşü değil bu bir anma ve vefa yürüyüşüdür” sözleri ile konuşmasına başlayan Çam,  “Bu yürüyüşü niçin yapıyoruz?” konusunda öz açıklamada bulunduktan sonra, ”Türk Milleti, Milli Mücadeleyi iki ordu ile yapmıştı. Birinci Ordu; askerlik yapabilecek yaştaki erkeklerin tamamından oluşan ve cephelerde savaşan görünen orduydu, ikinci ordu ise cephe gerisinde kalan görünmeyen Karınca Ordusu'ydu.  Böylece Türk Milleti, Anadolu'nun her karış toprağında ailece savaştı. Başkomutan Mustafa Kemal'in" Hattı Müdafaa Yoktur Sathı Müdafaa Vardır; O Satıh Bütün Vatandır" emri bu durumu açıklamaktadır.” dedi.
Lojistik malzemenin çoğunluğunun Karadeniz'den; İnebolu; Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik ve Ankara hattından cephe gerisine ulaştığı bu yolun İstiklal Yolu olduğuna işaret eden Çam, kağnılarla yapılan ulaşımda erkeklerin tamamı cephede olduğu için Karınca Ordusunun  % 80’inin kadınlardan, askerlik yaşına gelmemiş çocuklardan, ihtiyarlardan ve gazilerden oluştuğunu ifade etti.
            Çam,” Karınca Ordusu, cephede savaşan Türk ordusunu 3 yıl düşman karşısında eli boş, çaresiz bırakmadı. Destansı zafere ortak oldu. Türk Kadını ve kağnı Milli Mücadelenin sembolü oldu ve İstiklal Madalyasında yerini aldı.” dedi.
 Çam şunları söyledi: “Bu anlamlı yürüyüşü orijinal İstiklal Yolu güzergâhında yapmak yürüyüşçüler için şanstır ve yürüyüşün değerini daha da artırmaktadır. Buram buram tarih kokan bir yolda yürüyeceğiz. Eğer bu yolun zeminine dünya gözüyle bakarak değil, kalp gözüyle bakarak yürürseniz kağnıların ve karınca ordusunun izlerini görecek, seslerini duyacaksınız.” dedi.
 
KAĞNI ÖNDE YÜRÜYÜŞ BAŞLADI
Milli Mücadelenin sembolü olan Türk kadını ( yöresel giysili) ve Kağnı önde, ellerde,  dev Türk bayrakları ile mesajlar içeren pankart taşıyan;  protokol, öğrenci, dağcı grubu ve genç – yaşlı, kadın- erkek, çocuklardan oluşan kortej yaklaşık 5 km’lik İstiklal Yolu’nda yürüyüşe geçti.
  Havanın kapalı ve serin olmasına rağmen katılımın yüksekliği dikkat çekerken, yürüyüş sırasında özellikle öğrenciler “ Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez” sloganı attı, tekbir getirdi.
KIYISIN KÖYÜNE VARIŞ VE TÖREN
            Yürüyüş korteji Kıyısın köyü girişinde Küre-i Nühas İstiklal Yolu Mehter Takımı ve köy ileri gelenleri tarafından karşılandı.
            Etkinliklere köy meydanında devam edildi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın seslendirilmesinden sonra Kur’an-ı Kerim tilaveti Ilgaz Yeni Cami İmam Hatibi Şahin İpek, duası ise İlçe Müftülük vaizi Şahin Ayaz tarafından yapıldı. Vaiz Ayaz’ın coşkulu duası törene damgasını vururken ezber bozarak alkış alması dikkat çekti.
 
Törende ilk konuşmayı İstiklal Yolu Derneği Başkanı İsmail Çam yaptı.
Kıyısın köyünde yapılan konuşmada İstiklal Yolu Derneği Başkanı İsmail Çam, "Tekalifi Milliye Kanunu gereği 2. emirde her aile ordu için bir takım iç çamaşırı çarık ve çorap teslim edecek 100 bin kişilik bir ordunun ihtiyacı bu şekilde karşılanmıştı. Ayrıca 5. maddede her aile kendi aracıyla ordunun gereçlerini her ay 100 km sevkiyat yapacak. O dönemde halkın çoğu çiftçilik yaptığı için herkesin bir kağnısı ve at arabası vardı. Bu iki emir Türkiye’nin tamamını kapsamaktaydı. Ayrıca gönüllü sağlık elemanları, nalbantlar, terziler dolayısıyla her aileden mutlaka Milli Mücadele'ye katılan olmuştur. Ve göreceksiniz ki İstiklal Yolu'na sizin ailenizde bir şekilde katılmıştır" dedi.
            Kıyısın Köyü Muhtarı Ertuğrul Karakaya, 2014 yılında başladığı muhtarlık görevini 31 Mart 2019 tarihinde tamamlayacağını ifade ederek helallik istedi. Karakaya etkinliğin yapılmasında emeği olanlara teşekkür etti.
Kıyısın Köyü Eğitim ve Hizmet Vakfı Başkanı Haşim Küçük, "İnebolu, Kastamonu, Ankara güzergâhı üzerinde bulunan Kıyısın köyü tarihi önemi sebebiyle İstiklal Savaşı'nda cephe gerisinde ana yoluydu. Ordunun ihtiyacı olan cephane sevkiyatı kağnı arabalarıyla yapılıyordu. Bu sevkiyatın taşıma aracı kağnıydı. Kağnı sürücülerinin çoğu da kadındı. İstiklal yolu 344 km uzunluğunda çok dağlı olduğu için Tekalifi Milliye Kanunu gereği her 100 km de bir değişim noktası yapılıyordu. Menzil Konaklama Noktası Komutanlığı vardı. Bu sebeple İstiklal Yolu kahramanları köyümüzde konaklamışlardı" şeklinde konuştu.
 Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır ise, "Bu yılda 9.sunu düzenlemiş olduğumuz İstiklal Yolu'nda gün geçtikçe çığ gibi büyüyor. Şunu her zaman derim birlikten güç ve kuvvet doğuyor. Şimdi biraz önce 5 km yolu bizde yürüdük. Her bastığımız yerde toprak ve bu toprakların altında binlerce insan binlerce kişi yürümüş. Yürümüşler ve Kurtuluş savaşını kazanmışlar. Analarımız, bacılarımız cephe gerisinden malzeme getirerek kar demeden kış demeden aç susuz, şekilde oradaki askerimize ve diğer yerlere cephane yetiştirmiş. Bugün bu ülke bu durumda ayaktaysa işte bu durumdan dolayı ayakta diyorum. Allah burada emeği geçenlere Şerife Bacıları, Yanığın Emineleri ve onların torunu olarak bizler rahmetle anıyorum" ifadelerini kaydetti.
            "Bu yokuş Ankara'ya ulaşsın" İstiklal Yolu Yürüyüşü'nü uluslararası boyuta getirilmesinin gerektiğini ifade eden Ilgaz Belediye Başkanı Çayır, "Ilgaz çok stratejik bir yerde. Ben diyorum ki burası durak noktası olmasın. Sarıkamış’ta olduğu gibi binlercesi yürüsün bu yokuş Ankara'ya ulaşsın diyorum. Uluslararasına yaymamız lazım. Türkiye'nin her ilçesinden buraya davetlerimizin olması lazım" dedi.
  Küre-i Nühas İstiklal Yolu Mehter Takımı’nın dinletisinden sona yemek ikramı başladı. Yürüyüş, İstiklal Yolu’nun önemli duraklarından biri olan Kıyısın köyündeki yemek ikramından sonra 13.45’te  sona erdi.
 
9. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞLERİ ETKİNLİKLERİ 20 EKİM  2018 ILGAZ DAĞI DERBENT ŞEHİTLİĞİNDE BAŞLADI.
9.İstiklal Yolu Yürüyüşü etkenlikleri Ilgaz dağındaki Ilgaz Derbent Şehitleri Anıtında yapılan törenle başladı. Törene  Ilgaz Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Belediye Başkanı Arif Çayır, İlçe Jandarma Komutanı Jn.Yzbş.Mehmet Koyuncu, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Ufuk Bek, İl Genel Meclis üyesi Harun Tosyalıoğlu, siyasi parti ilçe başkanları, gaziler, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldılar. Derbent Şehitliğine çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı seslendirildi, saygı atışı yapıldı.  
            Törenlere ilçe merkezinde devam edildi. İlçe protokolü, dağcı grupları ve halktan oluşan kortej Türk bayrakları taşıyan öğrenciler eşliğinde cephane yüklü kağnı ile Küre-i Nühas İstiklal Yolu Mehter Takımı öncülüğünde Şehitlik yönünde hareket etti.
 Şehitlikte ilk olarak Kaymakam Muhammed Gürbüz ve Belediye Başkanı Arif Çayır ve komutanlar tarafından merasim mangasındaki askerlere günün anısına “9. İstiklal Yolu Yürüyüşü” madalyası takıldı.
            Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması sırasında askerler tarafından saygı atışı yapıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti Ilgaz Yeni Cami İmam Hatibi Şahin İpek tarafından gerçekleştirilirken,  İlçe Müftülük vaizi Şahin Ayaz anlam yüklü duasını yaptı.
            Şehitlikteki tören protokol tarafından şehit kabirlerine karanfil bırakılması ile son buldu.
            Kortej program gereği Karayolları 157.  Şube yönünde yürüyüşe geçti. Burada katılımcılara Ilgaz Belediyesi tarafından  Ilgaz’ın yöresel keşkeği ikram edildi.
 Buradaki etkinliğe katılan dağcı grubu, Küre-i Nühas İstiklal Yolu Mehter Takımı başta olmak üzere etkinlikte emeği geçenlere İlçe kaymakamı Muhammed Gürbüz ve Belediye Başkanı Arif Çayır tarafından günün anısına madalya takıldı.
 İlk gün törenleri Karayolları 157. Şubede yapılan dua ile tamamlandı.
             İlçe merkezindeki etkinliklere de katılan Kırşehir Doğa Sporları ve TREKKİNG’den 12,  Ankara’dan 15, Çankırı’dan 10 öğrenci, 10 sporcu olmak üzere yaklaşık 60 kişilik dağcı grubu Karayolları 157. Şube’den 12 km’lik İstiklal Yolu 2. kapısına yürüyüşe geçti. Dağcı grup burada kamp kurduktan sonra ikinci gün etkinliklerine iştirak etti.
YÜRÜYÜŞ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
 

MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PROJESİ

4. PROJE: 01/01/2019 - 01/01/2020 UYGULANDI

Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

3.PROJE: 02/07/2018 - 30/06/2019 UYGULANDI

SİZİN DE AİLENİZ MİLLİ MÜCADELEYE KATILMIŞTI

Yaşanmış Hatıralar,Kurgu Hikayeler, Şiir Yarışması

İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

GENÇLİK İSTİKLAL YOLUNDA PROJESİ

2. PROJE: 17/04/2017 - 17/12/2017  UYGULANDI

Proje süreci,proje kronolojisi,ŞartnameDuyurular,Fotoğraflar,Sergi Galerileri,Katalog

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

  • Türkiye Cumhuriyeti  böyle kuruldu
  • NTV İstiklal Yolu Belgeseli
  • Karinca Ordusu Istiklal Yolunda
  • İstiklal Yolu Dernek Başkanı İsmail Çam TRT AVAZ yayını

Website Bilgi

  • Eylül 2011-Eylül 2012 tarihlerinde oluşturulmuştur.
  • Ekim 2012 tarihinde yayıma başlamıştır.
  • Eylül 2018 tarihinde yenileme ve kapsamlı güncelleme yapılmıştır.
  • Gerektikçe güncelleme yapılmaktadır.

Site İstatistikleri

Online: 2
Bugün Ziyaret: 204
Dün Ziyaret: 160
Toplam Ziyaret: 239200