İstiklal Yolu Güzergahı

Web sitemizin içeriği Milli Mücadele dönemi ve cephe gerisi konuları ile sınırlıdır. Bir kitaplık kadar zengin içerikte, akademik bilgi tabanlı, dinamik paylaşım sitesidir. Derneğimizin yürüttüğü projelerin çıktıları olan eserlerin telif hakkı Derneğimize aittir. Web sitemizde yayınlanan yazı ve görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

www.istiklalyolu.com web sayfamızın, un satışı yapan "istiklalyolu.com.tr" web sayfası ile ilişkisi yoktur.

13. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜNÜN 2.GÜNÜ 30 EKİM 2022 TARİHİNDE YAPILDI

Haberler

13. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜNÜN   2.GÜNÜ 30 EKİM 2022 TARİHİNDE YAPILDI

        Milli Mücadele de cephe gerisinin  ana arteri, ana yolu İstiklal Yolu; İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattında  destansı özverilerle cephane taşıyan Karınca Ordusunu, anmak, vefa göstermek, teşekkür etmek, yad etmek  amacıyla geleneksel olarak yapılan 13. İstiklal Yolu yürüyüşünün 1. Günü 15 Ekim Cumartesi yapılmıştı. 
       14 29 Ekim  tarihinde  Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan elim maden ocağı kazası nedeniyle,   16.10.2022 Pazar günü yapılması planlanan  2. Gün  İstiklali Yolu Yürüyüşü 30 Ekim 2022 Pazar gününe  ertelenmişti.
        30 Ekim 2022 Pazar günü  saat 9.30-10.00 ‘da 13. İstiklal Yolu yürüyüşü  gerçekleştirmek  üzere,  İstiklal Yolu Tarihi Milli  Parkı Çankırı Bölümü 2.Kısım Giriş Kapısı tören alanında, Çankırı Protokolü  ve il merkezi ve ilçelerden katılan  vatandaşlar toplandı. 
        13. İstiklal Yolu Yürüyüşü’ne Valimiz Abdullah Ayaz ve eşi Hanımefendi Melike Ayaz, Milletvekilimiz Salim Çivitcioğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan ve eşi, Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve eşi, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, daire amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çankırı İstiklal Yolu Danışmanı ve İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm Gençlik  Derneği Başkanı İsmail Çam  “NİÇİN YÜRÜYORUZ”  içeriğinde  şunları söylemiştir. 
         Bu Bir spor, doğa yürüyüşü veya festival yürüyüşü değildir.  Ecdadımızı anma, vefa ve teşekkür yürüyüşüdür. 
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in “ Hattı Müdafaa Yoktur, Sathı Müdafaa Vardır. O Satıh Bütün Vatandır” emri üzerine Türk Milleti iki ordu ile ailece savaşmıştır. 1. Ordu eli silah tutabilen bütün erkelerden oluşan ve cephelerde savaşan görünen orduydu. 2.ordu ise cephe gerisinde kalan görünmeyen Karınca Ordusuydu. 
             Yeni kurulun 100 bin kişilik Türk ordusunun ihtiyacı olan lojistik malzemelerin çoğu çoğu Karadeniz’den geliyordu. 
            İnebolu Kastamonu Ilgaz Çankırı  Kalecik Ankara hattı Cephe gerisinin ana arteri, ana yolu İstiklal Yolu olmuştu. 
Cephane sevkiyatını  eğitimli askerlerin yapması gerekiyordu,  ancak eli silah yutabilen bütün erkekler cephelerde savaştığı için bu zorlu iş Karınca ordusuna kalmıştı.
Karınca ordusunun % 80’ni kadınlardan, kalanı ihtiyarlar, gaziler  ve askere alınmayan çocuklardan oluşuyordu. 
 Karınca ordusunun temel taşıma aracı kağnı idi. Kağnılar ilk çağlardan beri kullanılan iki tekerlekli iki öküzün çekiği sürücüsünün öküzlerin önünde ve yanında yürümek zorunda olduğu ilkel taşıma araçlarıydı. Yük taşıma kapasitesi az hızları düşüktü.  Karınca ordusu,  40 -75 kağnıdan oluşan kağnı kolları ile cephane taşıyordu
Tekalifi Milliye Kanunu gereği her aile her ay kendi kağnısı ile 100 km ordu gereçlerini taşımak zorundaydı.  Bu durumda 344 km istiklal Yolu hattında  3 kere devir teslim yapılıyordu. 1. Devir teslim noktası Kastamonu, 2.si bu yol üzerindeki Doğdu Karakolu   3.sü  Çankırı Tüney Köyü veya Kalecik idi.
Karınca Ordusu cephelerdeki Türk Askerini düşman karşısında bir an bile eli boş çaresiz bırakmamıştır. Destansı zafere ortak olmuştur. Zaferden sonra verilen İstiklal Madalyalarının bir yüzüne Türk Kadını ve Kağnı figürü yapılmıştır. Türk  Kadını  ve kağnı İstiklal Savaşının sembolü olmuştur.   
Bugün sıradan bir arazi yolunda değil Kararınca ordusunun yürüdüğü kağnı izleri, çarık veya çıplak ayakla yürüyen kadınların ve  öküzlerin ayak  izlerinin olduğu kağnı gıcırtılarının ve öküz seslerinin yankılandığı  orijinal tarihi bir yolda yürüyeceğiz. 
Lütfen yürüyüş  adabına,  disiplinine uyalım. Dörder  kişilik sıralar halinde yürüyelim. Yürürken önümüzdekileri geçmeyelim.  Spor yürüyüşüne dönüştürmeyelim. Aramızda yaşlıların, kadınların ve  çocukların olduğunu unutmayalım.  Sohbet grupları oluşturmayalım.  Yoldan sapmalar yapmayalım. 
 Şimdi biz Kıyısın köyüne kadar sadece 5 km yi elimiz cebimizde  iyi ayakkabı ve giysilerle   rahatça yürürken,   ecdadımız 344 km’yi   tek sıra halinde öküzlerle birlikte çarık ve çıplak ayakla  zamanın giysileriyle  yürüyerek Bağımsız Türkiye Cumhuriyetini kurduklarını düşünelim daha çok takdir edelim, ibret alalım onları daha iyi anlayalım  ve bizlere emanet edilen  Türkiye Cumhuriyetine daha çok sahip çıkalım ve koruyalım. 
               İstiklal Yolu’nun Milli Mücadeledeki önemi nedeniyle Kastamonu ve Çankırı’daki bazı  bölümleri  2012-2013 yılında  Kültür Turizm Bakanlığı tarafından tarihi SİT alanı ve aynı  bölümler Orman Su Bakanlığının teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile  2 Kasım  2018 tarihinde  İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.
     Milli Mücadeleyi anma yıldönümleri törenlerinde genellikle ve sadece cepheden bahsedilmekte, cephe gerisinden ise “Elifin Kağnısı Şiiri” ile kısaca bahsedilmektedir.  
            Sadece düşmanla değil, her türlü yokluk ve ilkelliklerle, ölümüne destansı özverilerle,  cephane taşıyan atalarımızın,  bizlere miras bıraktığı Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına ortak olan KARINCA ORDUSU    ‘NA,  biz torunların hakkettiği vefayı, anmayı, teşekkürü yapması gereken yer İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkıdır.  
 İstiklal Yolu Tarihi Milli  Parkı Çankırı Bölümü 2.Kısımda  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının 100. Yıldönümünde ,  yapabilmesi için gereken acil işlerin listesi,  bir dilekçe ile İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm Gençlik Derneği tarafından Çankırı Valiliğine verilmiştir. 
Yetkisi, gücü olan herkesin ve sayın vekillerimizin desteklerini bekliyoruz. 
Sayın katılımcıların duygularla yürüyüşe başlamışını diliyorum.”
           Katılımcılar 5 km ve   1,5 saat süren yürüyüşünden sonra Kıyısın Köyüne ulaşmıştır.             Kıyısın köyünde anma törenlilerinde; saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende Kur’an tilaveti yapılan duanın ardından protokol konuşmaları yapıldı.
         Ilgaz Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi ile Milletvekilimiz Salim Çivitcioğlu’ndan sonra konuşma yapan Valimiz Abdullah Ayaz, Amasra maden faciası nedeniyle programın iki hafta ertelendiğini ifade ederek “Ben tekrar Amasra maden faciasında hayatını kaybetmiş olan tüm işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum.  Bugün inşallah burada, istiklale giden yolda, çok büyük emeklerin, gayretlerin sarf edildiği ve dün büyük bir coşkuyla idrak ettiğimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yıldönümüne büyük katkı sunmuş olan İstiklal Yolu’nda bir aradayız. Bugün bizleri burada bir araya getiren Cenab-ı Hakk’a hamd olsun. İnşallah bu programı her yıl daha genişleterek, daha geniş bir katılımla, özellikle genç kardeşlerimizin bizlere eşlik etmesiyle, bu vatanın bugünlere nasıl geldiğini, nasıl emekler sarf edildiğini, biraz önce yaklaşık bir buçuk saat süreyle yürümüş olduğumuz bu yolda kağnılarla İnebolu’dan alınmış olan cephanenin cephe hattına dedelerimizin, bacılarımızın, gençlerimizin, yaşlılarımızın, çocuklarımızın emekleri ve gayretleriyle nasıl ulaştığını anlatmaya gayret edeceğiz. Bu ruhu, İstiklal’in ruhunu inşallah gelecek nesillere aktarmak bizim en büyük vazifemiz olacak. Vatanımız bu günlere kolay gelmedi. Büyük bir başarıya imza atıldı. Bu da insanlarımız emek emek, ilmek ilmek işlemesiyle gerçekleşti. İnşallah bundan sonra önümüzdeki yüzyılı, Türkiye yüzyılını şu anda aramızda bulunan genç kardeşlerimiz inşa edecek ve bizden sonraki nesillere çok daha güzel bir Türkiye’yi, bugünü bize geçmişlerimizin bıraktığı gibi bırakacaklar. Ben buna inanıyor ve gençlerimize olan güvenimi bir kez daha tekrar ediyorum. Katılımlarınız için, bizleri bugün burada yalnız bırakmadığınız ve bize bu coşkuyu yaşattığınız için hepinize teşekkür ediyor, ev sahipliği için Kıyısın köyümüze, Sayın Muhtarımıza, İhtiyar Heyetine ve tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyor sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi.
              Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliğince Mehter gösterisinin ardından Çelik Kanatlar Uçuş Gösterisi yapıldı .
                  İstiklal Yolu etkinlikleri ve Kıyısın köyündeki tören, yemek ikramının ardından sona erdi.






MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PROJESİ

4. PROJE: 01/01/2019 - 01/01/2020 UYGULANDI

Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

3.PROJE: 02/07/2018 - 30/06/2019 UYGULANDI

SİZİN DE AİLENİZ MİLLİ MÜCADELEYE KATILMIŞTI

Yaşanmış Hatıralar,Kurgu Hikayeler, Şiir Yarışması

İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

GENÇLİK İSTİKLAL YOLUNDA PROJESİ

2. PROJE: 17/04/2017 - 17/12/2017  UYGULANDI

Proje süreci,proje kronolojisi,ŞartnameDuyurular,Fotoğraflar,Sergi Galerileri,Katalog

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

  • Türkiye Cumhuriyeti  böyle kuruldu
  • NTV İstiklal Yolu Belgeseli
  • Karinca Ordusu Istiklal Yolunda
  • İstiklal Yolu Dernek Başkanı İsmail Çam TRT AVAZ yayını

Website Bilgi

  • Eylül 2011-Eylül 2012 tarihlerinde oluşturulmuştur.
  • Ekim 2012 tarihinde yayıma başlamıştır.
  • Eylül 2018 tarihinde yenileme ve kapsamlı güncelleme yapılmıştır.
  • Gerektikçe güncelleme yapılmaktadır.

Site İstatistikleri

Online: 2
Bugün Ziyaret: 27
Dün Ziyaret: 277
Toplam Ziyaret: 239300