İstiklal Yolu Güzergahı

Web sitemizin içeriği Milli Mücadele dönemi ve cephe gerisi konuları ile sınırlıdır. Bir kitaplık kadar zengin içerikte, akademik bilgi tabanlı, dinamik paylaşım sitesidir. Derneğimizin yürüttüğü projelerin çıktıları olan eserlerin telif hakkı Derneğimize aittir. Web sitemizde yayınlanan yazı ve görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

www.istiklalyolu.com web sayfamızın, un satışı yapan "istiklalyolu.com.tr" web sayfası ile ilişkisi yoktur.

1..İSTİKLALYOLU  MOTOSİKLET SÜRÜŞÜ YAPILDI

Haberler

1..İSTİKLALYOLU  MOTOSİKLET SÜRÜŞÜ YAPILDI

 Milli Mücadelede Türk Ordusunu ihtiyacı olan, Karadeniz’den   gelen cephanelerin sevkiyatı  çoğunluğu kadınlardan oluşan Karınca ordusu ile ikmal merkezi Ankara’ya ulaştırılıyordu.
Milli Mücadelede cephe gerisinin ana yolu İnebolu Kastamonu, Ilgaz, Çankırı , Kalecik, Ankara hattı İstiklal Yolunun farkındalığını sağlamak vefa şükran duyguları oluşturmak amacıyla  2009 yılından beri Kastamonu ve Çankırı’da ayrı ayrı İstiklal Yolu Yürüyüş etkinlikleri yapılıyordu.
İstiklal Yolu etkinliklerine katılan ve destekleyen herkesin gönlünden geçen Başkent Ankara’nın da bu etkinliklere katılması,   İstiklal Yolunu oluşturan  üç ilin ortaklaşa aynı zaman diliminde İstiklal Yolu etkinlikleri yapması  ve senede bir kere “ İstiklal Yolu Yürüyüş Etkinlikleri ile değil, farklı zamanlarda İstiklal Yolu etkinliklerinin yapılmasaydı.
         Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile 37 Riders Kastamonu Motosiklet Kulübü Derneği’nin iş birliğiyle İnebolu-Ankara arasındaki 340 kilometrelik İstiklal Yolu’ güzergahı noktalarında   Anıtkabir’e kadar  Milli Mücadelenin 100. Yılında “İstiklal Yolu Sürüş” etkinliği  gerçekleştirildi.
 Etkinlik kapsamında İnebolu’ya Türkiye’nin çeşitli illerinden 105 Motorcu ( eşleri ile 140 kişi) geldi. Etkinliğe  Ankara (40), Eskişehir (27), İstanbul (10), mersin, Bursa, Kayseri, Balıkesir, vb  ……. Katıldı.
12. 6.2021 tarihinde İnebolu Limanı’nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Kaymakam Selçuk Yosunkaya, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Şube Müdürü Adem Keloğlu tarafından İstiklal Sürüşü’ne katılan motorculara temsili top mermisi ve cephane sandıkları teslim edildi.
         Motosikletçiler,   daha sonra başlayan etkinliğin ilk etabı olan  95 kilometrelik İnebolu- Kastamonu  kısmını   (12.6.2021) Cumartesi akşamı  tamamladı. Geceyi  Yolkonak Gençlik Kampı’nda geçirdiler.
         13.6.2020 Pazar günü Kastamonu’dan 25 motorcunun katılımıyla 130 motorcu(170 kişi ile) Ilgaz’a  9.30 hareket etti.  
Kastamonu 37 RİDERS Motosiklet Kulübü pazar günü Saat 10.00’da Ilgaz dağı  Derbent Şehitliği’nde Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, İstiklâl Yolu Eğitim, Kültür, Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam ile Çankırı Motosiklet Derneği üyeleri tarafından karşılandı.
İnebolu’dan teslim alınan temsili top mermisi, 37 Riders ve Çankırı Motosiklet Derneği başkanı Fatih Peker, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk ‘e teslim etti. Öztürk, temsili top mermisini aldığında  Ilgazlı Yanığın Emine Ablanın  Çankırı bölümünde özveriyle  Cephane sevkıyatını nasıl  yaptığını anlattıktan sonra temsili top mermisini Çankırı Motosiklet Derneği Başkanı Alpaslan Koç’a teslim. etti.  İstiklal Yolu Sürüşüne katılan motorcuları Ilgaz Yıldıztepe Turizm Merkezimize davet etti. Bu anlamlı etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.
İstiklal Yolu etkinliklerine hizmetlerinin anısına Çankırı Motosiklet Dermeği tarafından,   Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk’e ve İstiklâl Yolu Eğitim, Kültür, Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam’a plaket verildi. İsmail Çam İstiklal Yolunun tarihçesi ve önemi hakkında kısa bir bilgi verdi.
İstiklal Marşı okundu. Derbent Şehitleri Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çekildi.
Ilgaz Belediyesi tarafından etkinliğe katılanlara keşkek ve ayran ikramı yapıldı.
Törenden sonra Kastamonu’dan gelen 130 motorcu kafilesine Çankırı Motosiklet Derneğinden katılan 30 motorcu Çankırı Merkeze uğurlandı.
Saat 11.30 civarı Çankırı merkeze ulaşan ekibi İstiklal Yolu Parkı’nda Çankırı Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muharrem Ovacıklı ile Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadık Ak ve  yetkilileri karşıladı.
Vali Yardımcısı Bayhan tarafından Kastamonu 37 RİDERS Motosiklet Kulübü Derneği Başkanı Fatih Peker’e Anıt Kabir’e götürülmek üzere Türk Bayrağı teslim edildi.
Bayhan,  Başkan Peker’e tarihe şahitlik ettikleri için teşekkür ederek   “Yolculuğunuz hayırlı, yolunuz açık olsun…” dedi.
İstiklal Yolu Parkı’nda bir süre dinlenen motorculara Türk Kızılayı Çankırı Şubesi tarafından Çankırı pidesi ve ayran ikram edildi. Bol bol hatıra fotoğrafı çektiren motosikletliler Ankara’ya gitmek üzere Çankırı’dan uğurlandı.
İstiklâl Yolu Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “100. Yıl İstiklâl Yolu Sürüşü”   cumartesi günü Kastamonu İnebolu’dan başlayıp, pazar günü Ilgaz- Çankırı merkez - Kalecik güzergâhını takip ederek ( Ankara –Akyurt yakınlarında 20 motorcunun daha katılmasıyla )  Anıt Kabir’de 201 motorcunun ( 253 kişinin) katılımıyla sona erdi.
 
İstiklâl Yolu Eğitim, Kültür, Turizm ve Gençlik Derneği bu güzel  etkinliğin gerçekleşmesi için Milli Mücadele şuuru ve özveriyle çalışan   37 Riders Kastamonu Motosiklet Kulübü Derneği başkanı Fatih Peker’e,  Çankırı Bölümünde Fatih Yıldız’a, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek katılan motorcu ve eşlerine, Kastamonu, Çankırı ve Ankara’dan katılan motorculara teşekkür eder 1.si yapılan bu etkinliğin daha güzel organizasyonlarla geleneksel hale gelmesini temenni eder.
 İstiklal Yolu  Sürüşüne katılan motorcular 340 km istiklal Yolunun İnebolu, Kastamonu, Ilgaz Çankırı ve Ankara noktaları arasında,  asfalt yolda 2 kısa  günde,  hızlı bir sürüş yapmışlardır. Şüphesiz bu etkinliğe katılanlar özellikle de il dışından gelenler,  bir etkinlik için önemli özverilerde bulunmuştur. İstiklal Yolu Sürüşü İstiklal Yolu hattının tamamına  Farkındalık sağlamak için güzel bir etkinlik olmuştur.
 Ancak sadece Milli Mücadele zaferine ortak olan Karınca Ordusunun yürüdüğü İSTİKLAL YOLUNA farkındalık sağlanmıştır.
Ancak sadece İstiklal Yolunun güzergâhına farkındalık yeterli değildir.   
Sadece düşmanla değil her türlü yoklukla,  olağan üstü özverilerle, kendi yaşama hakkından vaz geçerek, her türlü kişisel projesini zaferden sonra diyerek rafa kaldıran ve biz torunlara bağımsız bir Türkiye Cumhuriyetini miras bırakan Karınca ordusunu tanımamız teşekkür etmek, vefa göstermek DUA etmek lazım;

  • Eli silah tutan her yaştaki erkeklerin tamamı cephe de olduğu için Ordunun ihtiyacı olan lojistik malzemelerin sevkıyatı Karınca Ordusu tarafından yapılıyordu. Karınca ordusunun % 80 ‘ni kadınlardan kalanı ise ihtiyarlardan, gazilerden ve askerlik çağına (16) gelmemiş çocuklardan oluşuyordu.
  • Sevkiyatın temel taşıma aracı,  kamyonumuz olmadığı için kağnıydı. Kağnılara  at arabaları  ve Mekkare (Eşek, katır deve) kolları destek veriyordu.
  • Kağnı sürücüleri, öküzleri ile birlikte çarıkları/çıplak ayakla yürüyordu. Bir kağnın ortalama hızı düz yolda 5 km idi. 344 km yol,  mevsim ve iklime göre 18-24 günde tamamlanabiliyordu.
  • İstiklal Yolu güzergâhı ham toprak ve kervan izinden oluşuyordu. Çok dalgalıydı. Küre Dağı, Ilgaz dağı ve İndağının aşılması gerekiyordu.
  • Tekalifi Milliye Kanuna göre her ailenin kendi kağnısı ile  100 km, ayda bir kere devlet  için ordu ihtiyacı olan lojistik malzemeleri taşıması gerekiyordu. İstiklal Yolu 344 km idi ve 3 kere devir teslim yapılması gerekiyordu.
  • Bir kağnın taşıyabildiği  yük 100-150 km idi. Cephedeki bir  topçu,  bir kağnın taşıdığı top mermisini 5 dakikada tüketebiliyordu. Sevkiyat 40-70 kağnıdan oluşan kol/kafilelerle yapılıyordu ve bir kamyonun taşıdığı yüke denkti.
  • Karınca ordusu, cephedeki asker, düşman karşında bir an bile eli boş ve çaresiz bırakmadı. Düşman, Karınca ordusunun yaptığı aynı sevkiyatı askerleriyle ve kamyonla yapmıştı.
  • Karınca Ordusu Kamyonu yendi, Destansı zafere ortak oldu ve istiklal Madalyasında hak ettiği yeri aldı.
  • Biz torunlar çok şanslıyız. Yapacağımız çok çok çok kolay… DUA etmek, teşekkür etmek vefa göstermek. Bağımsız Türkiye cumhuriyetini kıyamete kadar yaşatmak. Güçlü ve Lider ülke yapmak. Tarih Tekerrürdür gerçeğini unutmamak.
 
 İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm Gençliği Derneği olarak Türkiye Kapsamında İstiklal Yolu hakkında projeler yürüttük  ve yeni  eserler kazandırdık;  detayları www.,istiklalyolu.com  web sayfamızda görebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

MİLLİ MÜCADELEDE CEPHE GERİSİ PROJESİ

4. PROJE: 01/01/2019 - 01/01/2020 UYGULANDI

Milli Mücadelede Cephe Gerisi ve İstiklal Yolu Gençlik Sempozyumu

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

3.PROJE: 02/07/2018 - 30/06/2019 UYGULANDI

SİZİN DE AİLENİZ MİLLİ MÜCADELEYE KATILMIŞTI

Yaşanmış Hatıralar,Kurgu Hikayeler, Şiir Yarışması

İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

GENÇLİK İSTİKLAL YOLUNDA PROJESİ

2. PROJE: 17/04/2017 - 17/12/2017  UYGULANDI

Proje süreci,proje kronolojisi,ŞartnameDuyurular,Fotoğraflar,Sergi Galerileri,Katalog

Detaylar için ve Web Sitesi için TIKLAYIN

  • Türkiye Cumhuriyeti  böyle kuruldu
  • NTV İstiklal Yolu Belgeseli
  • Karinca Ordusu Istiklal Yolunda
  • İstiklal Yolu Dernek Başkanı İsmail Çam TRT AVAZ yayını

Website Bilgi

  • Eylül 2011-Eylül 2012 tarihlerinde oluşturulmuştur.
  • Ekim 2012 tarihinde yayıma başlamıştır.
  • Eylül 2018 tarihinde yenileme ve kapsamlı güncelleme yapılmıştır.
  • Gerektikçe güncelleme yapılmaktadır.

Site İstatistikleri

Online: 1
Bugün Ziyaret: 102
Dün Ziyaret: 102
Toplam Ziyaret: 238450